MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

KANAATKÂRLIK

KANAATKÂRLIK

Çok değerli haber Expres Gazetesi okuyucuları, elbette her insan önce” ben” demektedir. Hemen herkes hayatın her safhasında kendisine en kolay gelen, en zevk aldığı, en sevdiği, en becerebildiği türde bir yaşayış ister. Lakin bu şans ve kısmet herkese nasip olmaz.

Ancak şöyle de bir gerçek vardır ki herkesin kendine öncelik tanıdığı bir hayatta ister istemez denge bozulur. Kaos başlar. Bir trafik akışkanlığını sağlayan en önemli unsur, araçların birbirilerinin hakkına hukukuna riayet etmeleridir, uygun hareket etmeleridir. Geçiş üstünlüğü aracın rengine, markasına vb. göre değil, trafikte bulunduğu konuma göredir. Böyle olunca da herkes erişeceği menzile kolay ulaşır. Eğer herkes  “önce ben geçeyim” der ve aynı kavşağa hücum ederse ya yol tıkanır, ya kaza olur veya sürücüler arasında hoş olmayan münakaşalar başlar. Kavgalara kadar iş uzayıp gider…

Tıpkı bunun gibi sosyal hayatta da ahenk, uyum oluşabilmesi için insanın kendi önceliği olduğu kadar, hemcinsinin de en az kendi önceliği kadar önceliği olduğunu idrak edebilmesi gerekmektedir. Bu idrak ve idrake uygun yaşayış, insanlar arasında rahat ve huzurun tesisini sağlar. Yok herkes kendini ön plana alırsa sosyal hayatın dengesi bozulur.  Güçlünün güzsüzü ezdiği, tembelin çalışkan sırtından geçindiği, yalancının dürüstü aldattığı vb. bir hayat gerçekleşir ki, aslında bu hayatta uzun vadede kimsenin huzuru olmaz.

Nitekim bugünkü sosyal atmosferde kurnazların haddi hesabı yoktur. Ama böyle bir atmosferde özellikle böyle insanların iş ve ev huzuru da yoktur. Çünkü bu insanlar kendilerinden başkasına hayat hakkı tanımadıkları için, kendileri kendilerini sürekli uyanık tutmak, sürekli aldatmaya ve aldatılmamaya ayarlı tutmak için zihnini yiyip bitirmektedir. 

Oysa kanaatkârlık denilen güzellik ile meşgul olunsun yani o duyguyla dolu olsa, ardından huzur ve mutluluk gelecektir. Bu huzuru   ve sakinliği yakalamanın tek ve birinci şartı, karşısındaki insanın kendin gibi düşünmektir. Yani kendi egosu söz konusu olduğunda hemcinsini de hesaba katmanın gerekliliğini hesap etmektedir. Sağlıcakla kalınız.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR