MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

İSRAF

İSRAF

Çok değerli Haber Expres gazetesi okuyucuları, biraz derinlemesine düşünürsek hayatımızın her yanı, her köşesi israflarla dolu, fark etmiyoruz. Mesela memursanız, kontrol edeniniz yok diye işinizi hakkıyla yapmıyorsanız bu hem devletin, hem kendinizin, hem de in tüyü bitmemiş yetimin hakkına girmektir. Bu da israftır. Çalışanlarınız var, haklarını ödemiyor- sanız, merhametle davranmıyorsanız, onlarında bir ananın, bir babanın gözünün nuru olduğunu düşünmüyorsanız Bu da israftır. Amirsiniz, astlarınız var diyelim, işi öğretmiyorsanız, beni geçer, yerimi alır diyorsanız bu çalıştığınız kurumun size olan güvenini zedelemektir, ülke ekonomisini israftır. Ticaret yapıyorsunuz. Rakibiniz satmasın diye fiyat kırıyorsanız, ben kazanamayacaksam o da kazanmasın diyorsanız bu da esnaflığın israfıdır.

Mesela evladınız büyüdü, evlendireceksiniz, "Sen bilirsin yavrum" deyip yanlış, sağlıksız bir yuva kurmasına sırf kötü olmamak için ses etmiyorsanız yanlıştır. Hem evladınızı, hem başka bir ailenin evladını israftır. Benim gibi köşe yazarıysanız, insanlara mesaj veren birisiniz, hakkı, hakikati yazmak yerine şu kişiler ne der, su siyasi parti ne düşünür gibi kaygılarla yazıyor, konuşuyorsanız bu kaleminizi israftır. Bir teknolojik ürün alıyorsunuz, Sırf paranız var diye hiç kullanmayacağınız özelliklere para verip aldınız, hava atmak için son modeline Mesela araba alacaksınız, eş dost görsün, rakipler çatlayıp patlasın diye para verdiniz bu da teknolojinin israfıdır, havamız olsun diye ihtiyacınızdan fazlasını alıyorsanız, hele hele insanlar çocuklarına et yediremiyorken, AVM`de bir şey ister diye korkudan gezdiremiyorken bunu yapıyorsanız hem servetin, hem vicdanin israfıdır, Ruhumuz bedenimiz, zamanımız, sevdiklerimiz, dostlarımız, bize emanet edilen sorumlu olduğumuz her şeyin hakkımı verememek israftır.

Resullah aleyhisselam, hadis-i şerifde şöyle buyurdu: Hiçbir kul, kıyamet gününde, ömrünü, nerede tükettiğinden, ilmiyle ne gibi işler yaptığından, malini nereden kazanıp nerede harcadığından, vücudunu nerede yıprattığından ve bildiklerini yaşayıp, yaşamadığından sorguya çekilmedikçe bulunduğu; yerden kıpırdayamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi