MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ANA BABAYA HİZMETİ İBADET BILMELİDİR...

ANA BABAYA HİZMETİ İBADET BILMELİDİR...

Bir evlat malını ve parasını, ana babasına serbest etmelidir. Ne zaman isterseniz, malım, param size feda olsun demeli, bir kızgınlıkları varsa, bu yolla onları teskin etmelidir. Ana babaya harcanan paradan B sual olunmaz. Ana babadan birine iyilik edince öteki incinirse, ona do hürmet ve itaat etmeli, hizmet, yardım. ve insan etmelidir. Ana babanın dostlarını, dost bilip gönüllerini almalıdır. Ana baba hastalandıkları zaman, fedaileri ile meşgul olmalı, bir bakıcı, bir hizmetçi tutulsada, onlara tam olarak güvenmemeli, bizzat kendisi hizmet etmeye çalışmalıdır.

Hazret-i Musa aleyhisselam, Hak teâlá hazretleri ile konuşurken, (Ya Rabbi! Ahirette benim komşum kimdir?) diye sordu. Hak teâlâ buyurdu ki, (Ya musa! Senin komşun, falan yerde bulunan falan kasaptır!) Musa aleyhisselam kasabın yanına giderek beni misafir eder misin? dedi. Yanında misafir oldu. Yemek zamanı gelince kasap, bir parça et pişirdi. Duvardaki asılı zembili aşağı alarak, orada bulunan ve sadece kemiklerden ibaret bir kadına et verdi ve suyunu da verdi. Üstünü başını temizleyip, zembile koydu. Musâ aleyhisselam sordu: Bu senin" neyindir? Kasap, annemdir, ihtiyar olup bu hale geldi. İşte her sabah ve akşam kendisine böyle bakarım, dedi. Kasap annesine yemek verirken, o zayıf ve aciz annesi, oğluna dua ederek, "Ya Rabbi! Oğlumu Cennette Musâ aleyhisselâma komşu eyle!" dediğini Musâ aleyhisselam dahi işitti. Bunun üzerine musâ aleyhis- selam kasaba müjde ederek, seni Allahü teâla af ederek, musâ aleyhisselâma komşu eyledi, dedi.

Gaflet ve şaşkınlığa kapılarak ana babanın kalbi kırılırsa, derhal onların rızasını almaya çalışmalı, yalvarmalı ve her ne suretle olursa olsun, onların gönlünü almalıdır! Ana babanın evladı üzerinde hakları çok büyüktür. Bunu daima göz önünde tutarak, ona göre hareket etmelidir. Ana babaya şefkatle sevgiyle bakmalıdır. Ana babasına şefkat ve sevgi ile bir defa bakan, kabul edilmiş bir hac Sevabına kavuşur. Hayır dualarını almalıdır. Ana baba duasını ganimet bilmelidir. Veysel Karani hazretlerinin kavuştuğu bütün iyi dereceler, anasına yaptığı iyilikler sebebiyle olmuştur.

Din büyüklerimiz buyurdular ki: Allahü teâlânın rızası ana babanın rızasında, Allahü teâlânın gazabı, ana babanın gazabındadır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi