MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

KALP AYNASI

KALP AYNASI

İnsan karakteri plakası gibidir.Bunların hepsine birden  "ahlak" denir. Nasıl bir ahlakı var? diye sorulduğunda verilecek cevap bir bakıma kişinin karakterinin tanımlanmasıdır.Eğer sınırsız isteklerini kontrol edemez de onun esiri olursan sende ki karakter şöyle şekillenmektedir:

                  Hayasız,utanmaz, hırsız,yaltakçı,münafık gibi…Eğer isteklerini  kontrol eder de onu yönlendirebilirsen,sendeki karakter şöyle şekillenecektir:Kanaat kar,haya ve namus sahibi,zarif,kibar,efendi gibi…Yine aynı şekilde öfkene esir olursan sende karakterler şöyle şekillenir:Kibirli,pervasız,polemikçi,kavcı,insafsız,zalim gibi.Yok eğer öfkeni kontrol edebilirsen sende karakterler şöyle şekillenecektir:Soğukkanlı,affedici,babacan,yiğit,cesur,cömert gibi..

                      Peki şöyle bir bak çevrene…Böylesi karakterlere sahip olanlar toplumda öne çıkmışlar değil mi? Yani bu kimseler saygınlık kazanmış.Şimdi bu öğrendiklerini  dini çevrede de örneklendirelim mi?Tanımlayalım istersen…Bak şimdi günah denilen şeyler nasıl şekillenmeye başlıyor?İşte bir kimsede  kötü ahlak oluştuğunda  dini açıdan da günaha da kapı aralanmaya başlıyor.Eğer sen günahın ne olduğunu öğrenmek istersen  ilgili kitaplara bakmalısın.orada hepsi tek tek anlatılmıştır.

                         mutasavvıflar der ki:Kalp parlak bir ayna gibidir.Kötü ahlak ise  bu aynanın parlaklığını örten leke ve is gibidir.Her bir günah o parlaklığı sürekli karartır.Dini literatürde zulmet diye bir kelime  vardır.Merak eder araştırırsan  bulursun.İşte bu karartıların her birine verilen isindir bu.Bu karartı sebebiyle  kalp parlayamaz veya parlaklığını kaybeder kararır.Öte yandan her bir nur,yani sevap ne yapar?Hem kalp aynasını parlatır hem günah lekesini temizler.

                            İşte bu sebeple hadisi şerifte buyrulmuştur ki: "Günah işlememeye ve kalp aynası karartmamaya çalış .Ola ki bir günaha düştü isen hemen tövbe et ve o günahtan oluşan  is pası ortadan kaldırmak için sevap işle ki o lekeyi silsin yok etsin"

                                                                                                                                    Devamı yarın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi