MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GÜZEL YURDUMUZ

GÜZEL YURDUMUZ

Muğla: Doğudan Antalya, Kuzeydoğudan Burdur ve Denizli, Kuzeyden Aydın, güney batıdan Ege Denizi ile çevrilidir.Muğla`nın Batısı Ege bölgesinde , doğusu Akdeniz bölgesinin Antalya bölümünde bulunur. Trafik numarası 48`dir . Muğla bölgesini Selçuklu Türklerinin meşhur komutanlarından "Muğul bey"Bizanstan alarak fethetti. Bu kahraman ve yiğit komutanın hatırası için bu bölgeye

 " Muğul ili" denildi…

      Muğla , çok eski bir yerleşme merkezi olup, beş bin senelik tarihine sahiptir.Bu tarihi seyir içinde birçok millet ve kültürler geçmiştir. 1071`de Türkler tarafından fethedilmesinden sonra bölgeye Türk- İslam kültürü Hakim olmuştur. Muğla`nın mahalli yemekleri arasında kuzu ve oğlak etinden yapılan püryan kebabı, Milas`ın keşkeşi, Bodrum`un paşa makarnası ve saraylısı , Datça`nın mürdümerik çorbası ve hernep pekmezi meşhurdur.

    Muş: Türklere Anadolu`nun kapısını açan Malazgirt Zaferinin kazanıldığı , her tarafı tarihi ve tabii güzelliklerle dolu olan ilimiz.  Doğudan Ağrı, kuzeyden Erzurum , batıdan Bingöl , güneyden Bitlis, güneybatıdan Batman ve Diyarbakır illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 49`dur. İsminin kaynağı olarak su ve  nehirlerinin bolluğu  sebebiyle şehre "bol su" anlamına gelen "Muşa" denildiği belirtilmişttir…Muş yüksek ve dağlık bir bölgede bulunur. Muş Ovası , Iğdır ovasından sonra doğunun en geniş ovasıdır Uzunluğu 80, genişliği 25 kilometre`dir.  Yüzölçümü 1650 km`dir. İlin en büyük akarsuyu Murat Irmağıdır. Bu ırmak Fırat nehri`nin en önemli koludur. Murat ırmağı Ağrı , Aladağlardan doğar. Muş ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır…Muş ilinde eski çağlardan bu yana birçok millet ve medeniyetler gelip geçmiş ise de Anadolu`yu Türk vatanı yapan 1071 Malazgirt Zaferinden bu yana Türk İslam kültürü bölgeye yerleşmiş ve diğer kültürler unutulmuştur.

              Gelecek sayıda buluşmak üzere esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi