MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

BİLE BİLE ÖLÜME GİDEN ÜÇ ŞEHİT

BİLE BİLE ÖLÜME GİDEN ÜÇ ŞEHİT

ÖMER HALİS DEMİR, ÇERKES HASAN VE ULUBATLI HASAN:

Ömer Halis Demir, 15 Temmuz Hain darbe girişimi sırasında  özel Kuvvetler Komutanlığında görevliyken, komutanlığı ele geçirmeye çalışsan darbe yanlısı Tuğgeneral Semih Terzi’yi göğsünden vurarak öldürdü. Semih Terzi’nin komutanlarından Binbaşı Fatih Şahin ve Üsteğmen Mihrali Atmaca’da otuz kurşunla Halisdemir’i şehit etti. Bulunduğu stratejik komutanlığı savunarak darbenin seyrini değiştiren şehit Ömer Halisdemir, 15 Temmuz zaferinin sembol ismi oldu. Adına şiirler marşalr yazıldı. Filmler çekildi, birçok meydan, cadde, okul ve öğrenci yurdu, üniversiteye adı verildi. Hepsinden önemlisi, milletini kalbinde unutulmayacak bir yer edindi.  Kabrinde mermer üzerine yazılı Ayetü’l-Kürsü bulunmaktadır.

 Çerkes Hasan Abdülaziz Han’ı şehit ettiren paşalar, başarılarının zevki içinde, Mithat Paşa’nın Bayezid’deki konağında toplanmıştı. Eniştesi padişahın şehit, edildiğini, padişahın annesi Pertevniyal Valide Sultan’a çok çirkin işkenceler yapıldığını, ablası yani padişah’ı hanımı Nesrin Neşerek Hanım’ın başı açık şekilde yerlerde sürünüldüğünü duyan Çerkes Hasan Bey konağı bastı. Henüz 26 yaşında bir yüzbaşıydı. Önce Avni Paşa’yı sonra Hariciye Nazırı Raşid Paşa’yı vurup öldürdü. Kovaladığı Mithat Paşa mutfağa kadınların içine kaçınca oraya gitmedi ve paşa sağ kaldı. Yaralı yakalanan Çerkes Hasan, ertesi gün Beyazıd meydanında idam edildi. Edirnekapı’daki mezarında (Ümera ve guzat-i çerakiseden İsmail Bey’in oğlu olup, Harp okulunu bitirip, kolağası rütbesinde  iken genç yaşında, velinimeti uğrunda feda-yı  can eden Çerkes Hasan Bey’in kabridir) yazılıdır.

 Ulubatlı Hasan İstanbul’un fethi sırasında surların en stratejik noktası olan Hagios Romanos (Topkapı) burcuna çıkıp sancak dikmek gibi üstesinden gelinmesi çok zor ve özel cesaret gerektiren bir görevi başaran sancaktır. Üzerinden 27 ok çıkan unutulmaz yiğidin kabri Fatih Horhor’da.1956  İmar Planı uygulanırken sebepsiz yere ortadan kaldırılan yari kagir, kısa minareli küçük mescidinin yakınında. Beş yüz yıl boyunca Osmanlı’lar tarafından ziaret ediliyordu. Ulubatlı Hasan’ın yıkılan o türbesinin üzerinde bir kitabe vardı ve “Sıdki” mahlası bir şair  “Fatih’in sancağını göz kamaştırıcı bir şekilde burcun üstünde dalgalandırdığı, sonunda kanlar içinde kalarak şehitlerin de serdarlığına ulaştığı” yazmıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR