MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

AK PARTİNİN SEÇİM ZAFERLERİ

AK PARTİNİN SEÇİM ZAFERLERİ

Ak Parti ilk seçim zaferini kuruluşundan 15 ay sonra 3 Kasım 2002’de kazandı.
O tarihte yüzde 34.5’lık orana ulaşan Ak Parti, tek başına iktidar oldu. Birbiri ardına reformları devreye sokan Ak Parti, ikinci sandık galibiyetini 2004’teki yerel seçimlerde aldı. Seçimlerde halk, yüzde 40,2’yle yerel iktidarı da Ak Partiye verdi. Üçüncü sandık başarısı 2007’de geldi. Meclisteki 367 tartışmasında Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın gölgesinde gidilen 2007’deki seçimlerde Ak Parti yüzde 46,7 oy almayı başardı. Dördüncü sandık zaferi, referandumla geldi. Ak Partinin teklifi olan Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilip seçilmemesi yönünde yapılan referandumda, anayasa değişikliği yüzde 69 ile kabul edildi.
Beşinci sandık galibiyeti 2009’daki yerel seçimlerle geldi. Ak Parti, o seçimlerde de halktan yüzde 38,6’lık destek gördü. Altıncı sandık yarışının olduğu 2010’daki referandumda ise halk, yüzde 57,88’lik oranla “evet” diyerek Ak Parti’nin önerilerini kabul etti.2011’deki yedinci genel seçimlerde halk, yüzde 49,8’lik oranla Ak Parti’ye tarihi bir destek daha verdi. Sekizinci başarı, 2014’deki yerel seçimlerle geldi. Gezi olayları ve FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişimlerinin gölgesinde gidilen seçimlerde halk, yine Ak Parti’nin arkasında durdu. İktidar Partisinin oy oranı yerelde yüzde 45,5’i buldu.
Dokuzuncu sandık yarışının olduğu 10 Ağustos 2014’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51,79’luk oranla ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. Böylece Türkiye’de ilk defa halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı göreve geldi. Ak Parti onuncu sandık seçimine 7 Haziran 2015’de gitti. Halkın yüzde 40,9’ununoyunu alan Ak Parti, tek başına iktidara gelmesede onuncu defa sandıktan ilk sırada çıkmayı başardı. Bir sonraki galibiyet 1 Kasım seçimleri ile geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koalisyon hükümeti kurulamaması ve Meclisten de bir seçim kararı alınamaması sonrasında “seçimlerin yenilenmesi” kararını vermesiyle aynı yıl ikinci kez sandık kuruldu. Ak Parti bu seçimde de %49,5 oy alarak sandıktan 11. Defa ilk sırada çıkmayı başardı. Ak Parti son zaferini Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren referandumla kazandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi