Yeşim SARITAŞ

Yeşim SARITAŞ

Bir tatil Yöresi FETHİYE'de yaşam ve Kültür Kardeşliği

Bir tatil Yöresi FETHİYE'de yaşam ve Kültür Kardeşliği

Hepimiz her yıl tatil için bir yerlere gidiyoruz. Genelde de hep aynı yöreleri tercih ediyoruz çünkü yıllardır farklı destinasyonlar önümüze konulmuyor. Peki illa birileri bize yeni yerler sunmak zorunda mı?  Yeni yerleri kendimiz keşfedemez miyiz?

 

Fethiye'yi hemen hemen hepimiz biliriz. Fethiye tarihi ve doğa harikası farklı yerleri gezmeyi sevenler için harika bir yöredir. Hergün bir yerine gidebilir, tekne yada safari turlarına katılabilirsiniz. Kanyon mucizesi Saklıkenti, Hayalet Şehir Kayaköy'ü, eski kalıntıların olduğu Tlas Antik Kenti, Kral Mezarlıkları, Ölüdeniz'i...

Peki kaçımız biliyoruz ordaki doğal yaşamı, insanlarını, nasıl geçindiklerini?

 

Fethiye havası kuru, arkası dağlık orman, önü deniz olan bir şehirdir. Sadece senenin 3 ayı nemli olur. 

Merkezini herkes bilir. Kordon boyu uzanan yatları ve oturma bahçeleri.. Göcek vardır şirin bir kasabası..

Birde şirin bir köyü var Çiftlik!

Çiftlik ve Çalış plajı birbirini tamamlayan iki sevimli kasabası...

İster sahile yürüyün ister ormana çıkın..

Yılda 3 kere fasülye verir toprağı. Kasım ayında bile dikenler böğürtlen doludur. Mandalina, Zeytin, Portakal... ağaçlar rengarenk meyve dolu. Her yer sera. Yerlisi bağ bahçe yapar. Köylü yaşlı nineler bile hiçbirşey yapamıyorlarsa bakkalcılık yapıyorlar. Yaşlarına rağmen yüzleri gülüyor ve gayet sağlıklılar.

En güzelide insanları çok aydın, sessiz sakin ve stressiz. Fethiye de günler 24 saat değildir daha uzundur, akşam olmak bilmez mesela. Zamanı dolduramazsınız. Bu sebeptendir ki hiç kimsenin acelesi yoktur. Her şey yavaş yavaş yapılır. Ortalarda koşuşturan kimseyi göremezsiniz. Nasıl olsa yetişir düşüncesi hakim herkeste. Sonuçta doğal olarak bir bakarsınız ki her şey zamanında gerçekleşmiş. Büyük şehir yaşantısındaki yarış atı yakıştırması kimse için geçerli değildir Fethiye de.

 

Mesela çocukların oynadığı Çiftlik spor kulübü var, gözbebeği onlar. 

En güzelide insanlık ölmemiş! Bakkalı olsun, taksicisi olsun; 2 liranın hesabımı olur düz olsun deyip üstünü size iade ediyorlar.

Kimse kimseye garip bakmıyor, laf atmıyor, araba kornası bile duyulmuyor. Giyim konusunda herkes rahat olup sorun çıkmıyor. Farklı garip tipler sokaklarda dolanmıyor.

 

İngilizlerin yoğunluklu göç ettikleri ve yaşadıkları Fethiye'de yerel halk arasında tipleri farklı olmasa onları ayır edemezsiniz. Resmen saygı ve sevgiyle kültür kardeşliği yaşanıyor. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeşim SARITAŞ Arşivi