MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

NERDE İNSAN HAKLARI?

NERDE İNSAN HAKLARI?

Dünya İnsan Hakları Günü’ydü 10 Aralık. Takvimler öyle yazıyor. Yine bu konuda dünyada özellikle kimi resmi kurum ve kuruluş sözde insan haklarını savunuyormuş gibi birçok şey yazacak, kendilerinin bile inanmadığı yalanları dile getirecek… ama aslında bu gün güçlülerin güçsüzleri hakladıklarının anısını çağrıştıran bir gün olarak kutlanmalıdır.

Dünyanın gözü önünde bunca haksızlığın yapıldığı, binlerce insanın aç susuz ölüme terk edildiği bir dünyada hangi insan hakkından bahsedilir ki? Dünyanın beş daimi üyesinin istediği gibi at oynattığı bir dünyada ve bilhassa dünyanın en büyük iki üyesi ABD ve Rusya’nın insanların hayatıyla kedinin fareyle oynadığı gibi oynadığı bir dünyada hangi insan hakkından söz edilecek?

Daha kurulurken kanına girilen milyonlarca yerli halkın, Afrika’dan getirilerek köle gibi kullanılan insanların yaşandığı bir dünyada; Vietnam’dan başlayıp Afganistan oradan Irak’a kadar uzanan sayısız savaşlarda kıyılan bunca insanın hakkı insan hakkı değil miydi?

Avrupa’nın göbeğinde Sırbistan’da medeni Avrupa’nın gözleri önünde binlerce insan haksız yere öldürülürken insan hakları yok muydu? Doğu Türkistan’da binlerce soydaşımızın feryadı olurken insan hakkı yok muydu? Hindistan’da Keşmir ve Myanmar’da masum insanlar için insan hakları yok muydu? Silaha ve atom bombasına trilyonlar harcanırken Yemen’de, Afrika’da ve daha dünyanın birçok yerinde bir lokma ekmek bulamayıp açlıktan susuzluktan ölüme terk edilen birçok çocuğun hayat mücadelesi verdiği bir dünyada insan hakkı nasıl olabilir ki?

Ve yine başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok yerinde gıda ve süt bulamadığı için ölen binlerce masum, çocuk ve insan olduğu halde başta silaha ve savaş malzemesine trilyonlar harcanıyor. Öte yandan bir yoksula, fakire, ihtiyaç sahibine bir kuruş vermeyip kedisi ve köpeğinin sütü ve maması için bütçe ayıran kimileri dünyada kutlanan insan hakları hakkında acaba ne düşünür? İnsan olmak bu kadar mı ucuzdur bu dünyada? İnsan bu kadar mı değersizdir? Bu kadar mı hemcinsi tarafından dışlanır? Bir sonraki sayıda görüşmek ümidiyle esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi