MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Kırk Sayısı

Kırk Sayısı

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrının olması... Bir yastıkta kırk yıl kocamak... Kırk kere deli denirse deli olmak ve nice dahası... Atasözleri ve deyimleri pek severim, olgunlaşma manasında 'kırk fırın ekmek yemek' deyimi kullanılır. 40 sayısı dilimizde, kültürümüzde önemli ve anlamlı bir yere sahip.

Kırk sayısı, çoğunluğu bildiren işlerde asgari en büyük sayıdır. Bir dua çok okumak istenirse en az kırk kere okunmalıdır. Beş vakit namaz, sünnetleri ile beraber kırk rekattır. Fatiha, beş vakit namazın her rekatında okunur. Böylece her gün en az kırk kere okunur. Tırnak kesmeyi, koltuk temizlemeyi vb. Kırk günden fazla geciktirmek günah olur. Salih akrabayı ziyarette, kırk günü geçirmemeli. Müslümanların sayısı kırka tamamlanınca açıktan tebliğe başlanması, ayrıca İslam hukukunda malın kırkta birinin zekat olarak verilmesi, İslamiyette de kırk rakamının önemli bir yer tuttuğuna işaret sayılabilir.

Kırk sayısı ile hadis-i şeriflerden bazıları şu meallerdir: 'Her gece kırk ayet okuyan gafillerden yazılmaz.' (Beyheki) 'Kırk kişi bir cemaattir. Bir ölüye dua ederlerse, Allahü teala o ölüyü affeder.' (Buhari) 'Şirkten uzak kırk mümin, bir müslümanın cenaze namazını kılarsa, Allahü teala muhakkak o müminlerin dualarını kabul ederek o ölüyü affeder.' (Müslim, Ebü Davud) 'Kırk gün içinde bir ilim sohbetinde bulunmayan kimsenin kalbi kararır. Günah işlemeye başlayabilir. Çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz. İlimsiz ibadetin faydası olmaz' (Hazanet - ürivayat, M. Rabbani)

'Kırk gün helal yiyenin kalbini, Allahü teala nur ile doldurur. Kalbine nehirler gibi hikmet akıtır. Dünya sevgisini kalbinden giderir' (Ebu Nuaym) 'Fal baktıran, falcıya inanmasa da kırk gün namazı kabul olmaz.' (Müslim) 'Allah için kırk gün nöbet tutanın bütün günahları temizlenir.' (Taberani) 'Allahü tealanın rızası iin helalı ve haramı açıklayan kırk hadisi ümmetime bildiren alim olarak haşrolur.' (Ebü Nuaym) 'Bir amayı elinden tutup kırk adım götürene cennet vacip olur.' (Taberani)

'Bir hasta kırk defa 'La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin' okursa şehit olarak vefat eder. Şifa bulursa günahları af olur'. (Necat-ül Musalli) 'Kırk yaşını geçtiği halde hayırlı işleri (sevapları) kötü işlerinden (günahlarından) ziyade olmayan kişi cehenneme hazırlansın.' (İ. Gazali) 'Kırk yaşna girdiği halde günahlarına tevbe etmeyenin yüzünü şeytan sıvazlayıp, 'Bu artık iflah olmaz' der.' (İ. Gazali) ninen diyor ki; Kırkından sonra azanı teneşir paklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi