MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

KALP KIRMAMALIYIZ!

KALP KIRMAMALIYIZ!

Kalp kırmaktan çok sakınmalıyız.Herkes her fırsatta,herkesle helalleşmeli ve birbirinin duasını almalı.Kimin hangi  müminin duasıyla  kurtulacağı belli olmaz.Bilhassa  evlat  ana  babanın ,karı kocada  birbirinin duasının almalı. Birbirinin  haklarını  gözetmeli. Birbirine saygılı olmalı .Birbirini üzmemeli.Birbirini incitecek söz ve davranışlardan sakınmalı.Tatlı dilli  güler yüzlü olmalı.Asık çehreli olmamalı.Öfkeli ve sert bakmamalı.Kızarak, aşağılayarak ,suçlayarak konuşmamalı.Mutlaka her şey’de  bir hata bulma ,tenkit  etme,suçlama,azarlama,kızma hali üzere olmamalı.

    Münakaşadan sakınmalı. Bunlar çok kalp kırmasına sebep olmaktadır. Kimsenin hata ve kusurunu  başkalarının yanında söylememeli. Yalnız  iken yumuşak,sakin ve uygun bir şekilde söylemeli.Evlilikte, işyerinde ,komşuluk münasebetlerinde,bulunduğumuz her yerde  bunlara çok dikkat etmeli.Kalp, çok ince camdan yapılmış bir kase gibidir.Kırılırsa bir daha yapması çok zordur.En çok ve en kolay  işlenen günah da kalp kırmaktır.Kalp kırmak günah olduğu gibi,o kalbi yapmak yani gönül almak da büyük sevaptır.

          Büyük alim ve Veli  İmam-ı Rabbani hazretleri de buyurdu ki: “Kalp Allahu  tealanın komşusudur.Allahu Tealaya  kalbin yakın olduğu kadar hiç bir şey yakın değildir.Mümin olsun veya olmasın  hiçbir insanın kalbini  incitmemelidir.Sakınınız,sakınınız, kalp kırmaktan pek  sakınınız! Allahu Tealayı  en ziyade incilten küfürlerden  sonra  kalp kırmak gibi büyük günah yoktur.Çünkü Allahu Tealaya ulaşan şeylerin en yakın olanı kalptir.İnsanların hepsi  Allahu  Teala’nın köleleridir.Herhangi bir kimsenin kölesi dövülür incitilirse,onun efendisi elbette gücenir.Her şeyin biricik maliki ,sahibi  olan Allah’ın  şanını  büyüklüğünü  düşünmelidir.”

                   Peygamber efendimiz buyurdu ki:( Ümmetim arasında müflis şu kimsedir ki, kıyamat günü defterine çok namaz,oruç ve zekat sevabı  bulunur.Fakat bir kimseye sövmüş,iftira etmiş,malını almış,kanını dökmüş,doğmuş, sevapları bu hak sahiplerine dağıtılır.Hakları ödenmeden önce sevapları biterse,hak sahiplerinin  günahları  bunun üzerine yükletilir.Sonra cehenneme atılır) buyurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi