MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

İYİLİKLERİNİ ÇOĞALT

İYİLİKLERİNİ ÇOĞALT

Abdullah Bin Tahir, Abbasiler zamanında yaşamış, insanları güzel idare etmekte iyi bir vali idi. Oğlu Rakka valiliğine tayin edilince buna uzun bir nasihat mektubu yazdı. Daha sonra bu nasihat mektubu halifenin eline geçti. Halife bu nasihatleri çok beğenerek çoğalttı ve bütün valilere gönderdi… bu nasihat özetle şöyledir:

Her zaman Allah’tan kork! Onun emirlerinin dışında bir iş yapma. Allahu Tealanın sana ihsan ettiği nimetleri ahirete hazırlanmakta kullan. İdaren altındaki kimselere şefkat ve merhametle davran! Onların haklarını koru, onlara danışmadan bir iş yapma! Sen alimlere saygı gösterirsen, idaren altında olan kimseler de sana saygı ve hürmet gösterirler. Herkese karşı adil ol, alimlerin kıymetini bil! Her zaman onlara danış. İdaren altında bulunanları, kesin olarak ispat edilmeden suçlama! Çünkü temiz kimselere ithamda bulunmak, onları suçlamak büyük günahtır. İşlerinde hüsn-i zan, güzel zan sahibi ol! Böyle yaptığın müddetçe rahatlık bulursun. İnsanlar seni sever, verdiğin her işi dürüstlükle yaparlar.

Allah’ın sevgili kullarını, evliyasını arayıp bul dualarını al! İşlerinde yardımcı ol. Verdiğin herhangi bir sözü mutlaka yerine getir. Herkese iyilik yapmaya çalış, idaren altındaki kişilerin bazı kusurlarını, ayıplarını görmezden gel, dedikoduculardan uzak dur. Böyle kimseleri yanında bulundurma! Bunlar insanları selamete erdirmez. Bunların sözlerine göre iş yapan pişman olur. İşleri rast gelmez… zayıflara yardım eyle! Akrabanı ziyaret et, kötü arzulardan ve zulümden çok sakın!... kızdığın zaman kendine hakim ol, “Ben başta bulunuyorum, istediğimi yaparım.” Düşüncesine sakın kapılma! Böyle düşünmek Allahu Tealanın rızasından uzak olmanın alametidir.

Hasenatını, iyiliklerini çoğalt! Maldan baki kalacak, ahirete yarayacak olanlardır. Nimete şükredenleri iyi tanı, onları mükafatlandır! Nimete nankörlük edenlere iyiliktye bulunma! Haini emin kabul etme. İdaren altındaki kimselerin ihtiyaçlarını gözet! İnsanlara iyilikte bulunmak, onların ihtiyaçlarını gidermek büyük nimettir. Bunu elden kaçırma, hasmına karşı da insaflı ol! Şüpheli hallerde dikkatli, yavaş hareket eyle! Bugünün işini yarına bırakma! Yaptığın iyilikleri başa kakma tayinlerde, tecrübeli, işinin ehli olanları tercih et!

Halkın erzakı, geçimi üzerinde çok dur. Hiçbir meşguliyetin seni bundan alıkoymasın. Hadiselerden ders al.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi