MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

HEDEFİNİZ OLSUN, ÇİZGİNİZ OLSUN

HEDEFİNİZ OLSUN, ÇİZGİNİZ OLSUN

Hayatınız boyunca insanlarla iletişim ve etkileşim halindeyiz. İletişime geçerken insanlara karşı sağlıklı ve doğru kişisel sınırlar çizmek oldukça önemlidir. Bu yüzden herkes önce kendi sınırlarını bilmeli ve sınır çizmek herkes önce kendi sınırlarını bilmeli ve sınır çizmek herkes için geçerli olmalıdır. Zira insanın sınırlarının olması bir gerekliliktir. Buna ‘Kuralları olması’ da diyebiliriz hatta insanın sınırlarının olması, gerekli olduğu kadar da güzel bir durumdur. Sınır çizmek için öncelikle sınırlar, herkesin kendi tolerans sınırlarına göre belirlediği alanlar demektir. Kişisel sınırlar, kişiden kişiye değişmesi nedeniyle herkes için farklı bir sınır çizgisi oluşturmaktadır. Öte yandan kişisel sınırlar herkes tarafından kabul görmesi konusunda kişilerin özel alanlarını niteleyen ibarelerdir.

Kişisel sınırların belirlenmesi oldukça kolayken bunu karşı tarafa doğru ifade edilebilmesi oldukça zordur. Sınır çizmek günümüzde halen yeterli öneme sahip olamadığından dolayı kişilerin en fazla zorlandıkları konulardan biridir. Kişisel sınırların farkına varmak için de önce kişinin kendini tanıması ve sınırlarını doğru bir şekilde belirleyerek karşısındaki insanlara bunu kırıp dökmeden net bir şekilde aktarması gerekmektedir. Elbette bu aktarımı sadece sözlü değil, sözsüz ve davranışsal eylemleri bütünüyle kapsamalıdır.

Sonuç olarak insanlar size karşı nerede durması gerektiğini bilmiyorsa üstelik ilk fırsatta haddini ve hududunu aşıyorsa siz onlara gereğinden fazla adım atmışsınızdır demektir. Sınırlarınız farkında olmadan ihlal ediliyor. Sizlerden ricam lütfen biraz geri çekilin. Bu yüzden önce kendinize değer verin. Değer görmediğiniz yerlerde kalmamaya ve size değer vermeyen insanlarla muhatap olmamaya özen gösterin.

Özetle her şey dediği gibi olsun şairin: “Tavrınız olsun, tarzınız olsun, hedefiniz olsun, çizginiz olsun, prensipleriniz olsun, farkınız olsun, sınırlarınız olsu, her şeyiniz şahsınıza münhasır olsun. Davranışlarınız taklit, düşünceleriniz satılık, değerleriniz emanet olmasın!”

Bir sonraki sayıda görüşmek ümidiyle esen kalınız

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi