MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

HEDEF BELİRLEME

HEDEF BELİRLEME

Hedef belirleme, geleceği için hayali olan herkese fayda sağlayabilecek hayati bir uygulamadır.hayatın büyük yolculuğuna  yeni başlayan genç insanlar, hedef belirleme  becerilerini geliştirmeye başlamak için özellikle elverişli bir zamandadır. Sadece bu beceriler hayatları boyunca onlara hizmet etmeyecek, aynı zamanda onlşarı inşa etmek geleceklerini sağlıklı bir hale getirmelerine yardımcı olacaktır.

Hedeflerini nasıl belirlemeniz gerektiğini biliyormusunuz? Bu soruyu cevaplamakta zorlanıyorsanız, yalnız değilsiniz! Çogumuz, hedefleri nasıl belirlediğimizi düşünmek için fazla zaman harcamıyoruz. Aslında, çoğumuzhedef belirlemeyi bir beceri olarak bile düşünmüyoruz belki…                                Bununla birlikte, hedef belirleme belki bir beceri üzerinde çalışan bir uygulamadır ve neyse ki, bu becerilerin öğretilmesi nispeten kolaydır. 

Gerçekçi hedefler belirlemeyi öğretmek için öğrencilerin hedeflerine alt ve üst sınırlar koyun ( daha sonra her zaman kaldırılabilir). Hedef belirlemeyi düşük baskı ve yüksek katılımlı bir bağlamda öğretmek için oyunlaru kullanın. Öğrenci, sadece onları oluşturmaktan ve akıllarının etrafında dolaşmaya bırakmaktan ziyade hefedlerini yazmaya teşvik edin. Öğrencilere nasıl çalıştığını göstermek için sınıftaki modelleri (öğretmenleri ve akranları) yoğun şekilde kullanın. Öğrenciler hedeflere sahip olmanın önemini anlayacaklardır. Öğrenciler gerçekçi ve gerçekçi olmayan hedeflerin olduğunu kabul edeceklerdir. Öğrenciler hedefleri kısa vadeli olarak tanımlayacaklardır.

 Çocuklar hedef belirlemeden nasıl yararlanır? Kendilerine inanmalarına ve okulda başarılı olmaları için onları ayarlamalarına yardım etmöenin yanı sıra, hedef belirleme aşağıdakilerde dahil olmak üzere birçok şekilde çocuklara ve öğrencilere fayda sağlar: özgüveni gelişir, kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini tespit eder. Başarı için tecrübe edinir. Sorumluluk sahibi olur. Önceliklerini belirler… Eğitim dünyasına göre, başarılı bir hedefbelirleme için öğrenciler ile iletişimkurabileceğiniz altı anahtar sır vardır: net ve çlöülebilir hedefler yazın. Her hedef için belirli bir eylem planı oluşturun. Hedeflerinizi günlük olarak okuyun ve kendinizi başardıklarını görün. Hedefinde olup olmadığınızı görmek için gelişiminizi düşünün. Gerekirse eylem planlarınızı gözden geçirin. Başarılarını kutlayın.

Atasözü: pusulası olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

Hedeflerinizi belirleyin ve yolculuğa çıkın.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi