MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Hedef

Hedef

"Pusulası olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez." demişlerdir. Küçük beyinler insanları, orta beyinler olayları, büyük beyinler projeleri, hedefleri konuşur. Zaman herkes için akıp geçiyor. İster dolu dolu değerlendirirsin. İster boşa geçirirsin. İkisinin de mükafatını ileride görürsün. Gün herkes için yirmi dört saattir. Mühim olan bunu değerlendirme biçimidir. Zamanı ne kadar iyi kullanıyorsun? Bunu öğrenmek için bir hafta boyunca günlük tutarak her gün yaptıklarını yaz. Sonra da oturup oku. O zaman hayatının ne kadar boş veya dolu geçtiğini anlarsın.

Aslında oturup kendine hedefler belirlesen, program yapsan çok daha verimli yol alırsın. İşte uzmanların kendini geliştirmek isteyenlere altın değerinde tavsiyeleri. Beyin fırtınası yapın. Yapmak istediklerini liste haline getirin. Başlangıçta hiçbir fikriniz yokmuş gibi gelebilir ama sonra yapmak istediğiniz birçok şey peş peşe gelecektir. Önemli bulduklarınızı seçip onlara öncelik verin. Hedeflerinizi belirleyip listenizi görebileceğiniz bir yere koyun ve her değişikliği kaydedin. Böylece gelişimi görebilir, gelecekte hedef belirlerken daha başarılı olabilirisiniz.

Seçtiğiniz hedeflerin sizi biraz zorluyor olması gerekir ama ulaşılabilir olmasına da özen gösterin. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için bir zaman dilimi belirleyin. Her şeyi bir anda yapamazsınız, az zaman alacak kolay hedefler için kısa zaman dilimleri belirleyin. Hedeflerinizin listesini yaparken bunları neden hedef olarak seçtiğinizi kendinize sorun. Eğer hedefiniz bilgisayar mühendisi olmaksa, bunu neden istediğinizi bilmek ve bunu zaman zaman kendinize hatırlatmak sizi motive edecektir.

Ölçülebilir hedefler koyun. Örneğin bu yıl yabancı dil öğrenmek gibi bir hedef koyduysanız, sadece bunu istediğinizi söylemekle yetinmeyin. Bir plan dahilinde bunu gerçekleştirin. Hepimiz bir anda her şeyin mükemmel bir şekilde olup bitmesini isteriz ama kendinizi bunun için fazla zorlamayın. İşi zamana ayırın. Gerekli oldukça hedeflerinizi gözden geçirip düzeltmeler yapın. Eğer bir kaç ay içinde hedeflerinizin yarısını gerçekleştirdiyseniz, bir kaç tane yeni hedef ekleyebilirsiniz demektir. Her büyük yolculuk, küçük bir adımla başlar. Gelecek yazımda buluşmak üzere hoşça kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi