MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

HAYIRSEVER ANNELER

HAYIRSEVER ANNELER

Padişah anneleri Türkiye2ye birçok inanılmaz eser kazandırdı. Okullar, hastaneler, camiiler, köprüler,çeşmeler yaptırdılar. Bütün bu eserlerin çoğu günümüz insanına da hizmet vermeye devam ediyor. Haseki semti gibi. Safiye valide sultan tarafından temeli atılan, Hadice Terhan valide sultan tarafından bitirilerek ibadete açılan İstanbul Eminönü ’deki  mimari şaheseri yeni camii bu eserlerden bir tanesi. Yine Bezmialem valide sultan’ın garipler için yaptırdığı  Vakıf Gureba Hastanesi bugün bile en çok hizmet veren eserlerden.

  Dünyaya açıldılar, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki eski Osmanlı topraklarında çoğu hala kullanımda olan çok sayıda camii, mescit, mektep, medrese, dergah, imaret, kervansaray, çarşı, hamam, çeşme, sebil, köprü ve su tesisi valide sultanların imzasını taşımaktadır. Manisa’daki Hafsa sultan külliyesi, Trabzon’daki gülbahar Hatun Külliyesi, İstanbul’daki haseki külliyesi, atik valide külliyesi, çinili camii külliyesi, yeni valide külliyesi ve Pertevniyal valide Sultan  Külliyesi camii, şadırvan, medrese, çifte hamam,aşhane, tabhane,kervansaray, sıbyan mektebi, çeşme, darülhadis, darülkurra ve darüşşifa gibi ibadet,sağlık ve eğitim kurumları valide sultanlardan kalan büyük eserler. Hayırsever anneler hem padişah doğurdular hem de ülkeyi eserlerle yoğurdular.

   Nasıl yaşarsan: Onurumuzu her zaman teyakkuzda olarak, fikri çalışmalarla zenginleştirerek ve fiilen de  sağlam durarak koruyabiliriz. Bugün varız, yarın yokuz… Hata yapmaya, yoldan çıkmaya vakit de yok, izin de… Zaten buy içsel gerilim de yapar. Huzur da vermez. Son nefesimiz kelime-i şehadet olursa bu ahretin müjdesidir. İnsanın ölüm tarzı onun hayat tarzını yansıtır. Mümin olarak hayata veda etmiş bir bedeni yüzünden okuyabilirsiniz… o insanın hayatını uyanık, farkında ve iman üzere bulunduğunu anlayabilirsin. Yüzüne nur iner. Bedeni etrafında nurlar oluşur. Yakınına  gelirsen sessizliği hissedersin. Keder değil sessizlik. Kişi her ne idiyse; üzgün, sevecen, öfkeli, tutkulu, merhametli…o enerji tüm hayatın titreşimini içerir. Bir veli zatın ölüm anında yanında bulunmak da büyük lütuftur. Onun enerjisiyle dolmak müthiş ilhamdır. Ne hoş bir güzelliği vardır, hafif adımlarla dünyadan gülümseyerek gidenlerin kimseye kötülüğü dokunmadan yaşayanların, onurlu bir hayat sürenlerin… sevgiyle kaılın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR