MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM BİTLİS

GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM BİTLİS

Yaklaşık 5000 yıllık bir tarihe ve geçmişe sahip. Hititler, Asurlular, Persler, Bizanslılar, Moğollar gibi nice milletlere ev sahipliği yapmış ve en son Selçuklu Türk Devleti'nin hakimiyetine girmiş ve Türk - İslam yurdu haline gelmiş kadim toprakların adıdır Bitlis.
Ahlat, Adilcevaz, Hizan ve Bitlis merkezindeki adeta açık hava müzesini andıran mimari tarihi ve kültür eserleri, Nemrut Dağı'nın tabii değerleri. Van Gölü ve kıyılarının muhteşem güzellikleri onu turizm yönünden ilgi odağı haline getirmiştir.
Bölge insanın temel geçimi hayvancılık olup, tarım alanında en çok yetiştirilen ürünler arasında ise antep fıstığı, elma, ceviz ve dut öne çıkmaktadır. Arıcılık ise başka bir geçim kaynağı olup Bitlis'in karakovan balı sadece ülkemizde değil dünyada bir hayli meşhurdur. Adilcevaz ilçesinde ceviz ağacından yapılan bastonlar ise oldukça ünlüdür.
Denizden bir hayli yüksek olması sebebiyle karasal bir iklime sahiptir. Kışın iki metreye kadar çıkan kar yağışları ile meşhurdur.
Günümüzde Bitlis şehrinin merkezini kalenin hemen eteğindeki dar ve dolambaçlı sokaklar boyunca sıralanmış evlerle çarşıdan meydana gelen sıkışık kesim oluşturur. Şehrin en önemli tarihi eserlerinden olan Ulucamii de şehrin bu en alçak kesiminde yer alır.
Bitlis yemek kültürü zengin olan bir ilimizdir. Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir. İçli köfte, halise, lahana dolması, kabak dolması, keşkek, corti köftesi, gari aşı, yoğurtlu parpar, pişrük, kabak boranisi, murtuğa (el helvası) gibi. Değişik bölgelerde kuyu tandırı olarak bilinen etin kuyulara sarkıtılarak hava almadan pişirilmiş şekli olan yöresel et yemeği Büryan, Bitlis ve Siir bölgesinin en önemli et yemeğidir ve öğleden önce yemek yapmaya başlanır ki ikindi vakti neredeyse bulunmaz.

Bitlisin önemli kültür varlıklarını kısaca size aktaralım.
İl merkezinde bulunan Bitlis Kalesi; Şerefiye Camii, Ulu Camii ve kümbetleri oldukça ünlüdür.
El-Aman Hanı; Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından biridir bu han. Dükkanları, camii ve hamamı ile bir külliye oluşturmuştur. 16. y.y'da Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Ahlat Mezar Taşları; 'Anadolu'nun tapusu' olarak bilinen Ahlat ilçesinde bulunan ve Selçuklulara ait olan bi mezarlık, dünyada müslümanlara ait en büyük mezarlık olarakta bilinmektedir. Mezarlığın yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan kapladığı söylenmektedir. Bölgede 8 bin adet mezar taşı yer alamaktadır. Ayrıca kümbetler de çok meşhurdur.
Evliyalar Diyarı; Özellikle Osmanlı döneminde islamiyetin yayılması yöre halkının irşadı ve Ehl-i sünnet itikadının bölgeye hakim olması, şiilik tehlikesine ve diğer bozuk fırkalara karşı mücadele de büyük alim, evliyanın önderi Seyyid Taha-i Hakkari hazretlerinin yetiştirdiği talebeleri Seyyid Sıbgatullah-i Hizani, Muhammed Küvrevi ve onların talebeleri Abdurrahaman Tagi, Fethullah-i verkanisi, Ziyaeddin-i Nurşini, Tahir-i Kürdi ve Şeyh Hasan hazretleri gibi evliyalar bölgede çok etkili olmuş. Büyük hizmetler yapmışlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi