MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM ERZİNCAN

GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM ERZİNCAN

Anadolu'nun en eski kültür merkezi olan Erzincan birçok millete ev sahipliği yapmış büyüleyici tabii güzellikleri insanları etkileyen şirin bir Anadolu şehri.”Etrafı dağlık ortası Bağlık”  sözü Erzincan anlatmaya yetecek en güzel cümledir herhalde.Erzincan 'a gitmiş orada görev yapmış her kime sorsanız duyacağınız en güzel cümle şudur :”İnsanı ile suyu ile havası ile örf ve adetleri ile Erzincan candır.

  “Vallahi dünya için Allah  demem  “der, Terzi Baba.İlim irfan kaynağı büyük tasavvuf  alimi bölgenin manevi lideri asıl ismi Muhammed Hayyat Vehbi Hazretleri erzincan’ın gönül pınarı,şifa kaynağı, huzur arayan kalplerin sükut bulmak isteyen ruhların  medet kapısıdır.İşte o zat ki kendi halinde ibadet ve taatleri ile uğraşıp terzilik yaparken bir gün fakir bir zatın paltosunu tamir edip ücret  almaması neticesinde ve o zatın “Allahü Teala  seni  sevdiklerini n sohbetine kavuştursun “diye kalpten yapmış olduğu dualar vesilesiyle Mevlana “Halid-i Bağdadi Hazretlerinin hususi iltifatlarına mazhar olmuş.Teveccühleri  sebebiyle yüksek haller ve makamlara kavuşmuş onu Şahı Nakşibend Behaedddin-i Buharı  Hazretlerinin yolunda terbiye edip ,kemale ermesine vesile olup ,Allahu Teala'nın kullarına dinini öğretmek vazifelerini vermiştir.Bunun üzerine Terzi Baba'nın hali  derhal değişmiş manevi feyzler deryasına dalmış nice makamlara kavuşmuştur.Bu hadiselerden sonra Terzi Baba'nın yüksek derecesi halk arasında duyulup yayılınca bu halini çekemeyenler onun hakkında dedikodu etmeye başladılar.Bunun üzerine beldenin müftüsü ilim ehli alimler kendisini intihar etmeye karar verdiler ve bu sebeple bir ilim meclisi kurup halkı da çağırdılar ve dediler ki ;”Hakkımızda birçok dedikodu yapılıyor .Buna son vermek lazım geldi. Şimdi bazı sorular soracağım  siz cevap vereceksiniz dediler. Birkaç soru sorarlar Terzi Baba gayet rahatlıkla cevap lar.Orada bunlar yanlış yaptıklarını ve terzi Baba'nın Kamil bir zat olduğuna kanaat getirip ellerine kapanarak af dilerler.

 Erzincan'ın tarihi Hititlerden başlayıp Urartular'dan Medlerden Persler Makedonyalılar ve Romalılardan,Selçuklulardan Osmanlı'ya kadar devam  eden uzun bir geçmişe sahiptir. Bu yörelere yine Eshab-ı Kiram efendilerimizin İslamiyeti yaymak maksadıyla seferler düzenlediklerini ve bu vesile ile insanların islamiyetle şereflendikleri bilinmektedir .Mengücekliler ve Selçuklular zamanında Erzincan'ın siyasi ve iktisadi yönden Anadolu'nun önde gelen merkezleri  arasındaydı. Şehir özellikle Mengücekli Behramşah devrinde büyük çapta imar  edilmişti.

Mengücekliler  ve idaresindekiler  kültür açısından da ileri bir seviyeye gelen Erzincan' da bu dönemde pek çok eser meydana getirildi. Darüşşifa ,Kaledibi Kümbeti ve Behram Şah Türbesi bu önemli eserler arasındadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi