HÜSEYİN ŞAHİN

HÜSEYİN ŞAHİN

EKONOMİ VE ALTIN

EKONOMİ VE ALTIN

Büyük ekonomilerde yavaşlama giderek derinleşiyor. Euro Bölgesi ve ABD verileri geçen hafta açıklandı. Euro Bölgesi’nde özellikle Almanya’da hizmet ve üretim sektörlerinde zayıflama hızlanırken ABD’de de benzer bir durum var.Sektörlerdeki yavaşlamanın temel sebebi  maliyetler ancak son ayda talepte de azalma var. Bunu daha çok konut tarafında kredi faizlerinin yükselmesine bağlı daha net görsek de diğer sektörlerde de talep azalması kendini hissettiriyor. Ticaret açısından da dış müşterilerdeki isteksizlik en çok Euro bölgesinde kendini hissettiriyor.

Bu gelişmeler ekonomi için kötü olmakla beraber merkez bankalarının adımlarını da durduracak etkiye sahip. Tam da bu noktada piyasalar Fed’in Aralık’ta frene basabileceğini düşünüyor. Bu nedenle borsalar yeniden yükselişe geçti. Yani olumsuz veri borsalarda pozitif fiyatlama yaratıyor.

Kasım’da 75 baz puan beklentisinde değişiklik yok, ancak Aralık olasılıkları düştü ve 2023’ün ilk çeyreğine dair ne tahmin edildiğini görmek için toplantıdaki mesajlar izlenecek.

 Fed etkisinin yüksek hissedildiği altın ikinci defa 1.618 ara desteğini test etti, ancak tutundu. Benzer durumu yıl içinde 1.676 desteğinde yaşamıştık. Yılın son aylarında ve 2023’ün ilk aylarında gerek ABD gerek Avrupa ve dünya ekonomisindeki yavaşlamanın derinleşmesi kesinlikle merkez bankalarını frenleyecektir. Bu durumda altında toparlanma isteği kendini gösterebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
HÜSEYİN ŞAHİN Arşivi