HÜSEYİN ŞAHİN

HÜSEYİN ŞAHİN

KÜRESEL PİYASALAR TEDIRGIN

KÜRESEL PİYASALAR TEDIRGIN

Küresel piyasalar yılın ilk ayını zorlu geçiriyor. Borsalar Fed'in faiz artışına başlamasının beklendiği Mart öncesi tutunmaya çalışsa da baskı sürüyor. ABD borsalarındaki düşüş Avrupa ve gelişen ülke borsalarında da kendini gösteriyor. Fed ana senaryosunun yanında jeopolitik risk olarak görülen Rusya – Ukrayna gerginliği de fiyatlamalara yansıyor. ABD, Rusya'nın her an bir saldırıya geçebileceğini belirtirken Batı, Ukrayna'ya destek açıklamaları yapıyor. Rusya borsası %7 kayıp verdi ve BİST 100 de son saatlerde %5 düştü. Borsanın bu gerilimden bu kadar yüksek oranda etkilenmesi elbette kendi başına bir sebep olamaz, fakat endeksin somut gerekçeler olmadan ya da etkisinin çok olması beklenmeden yaşadığı ilk düşüş değil. TL varlıklardaki kırılganlık, yabancı yatırımcının isteksizliği ve diğer gelişen ülke borsalarındaki hisselere göre neredeyse yarı yarıya iskontolu olan hisselere yerli yatırımcının da azalması zaten borsanın temel sorunları. Önceki gün de bunun örneğini tekrar görmüş oldu. BIST bugün 2.000 puan altında hafif artıda işlem görüyor.

Kasım ayında petrol gerilerken USD/TRY kurunda hızlı yükselişler olduğu için akaryakıtta oldukça yüksek oranda zamlar yaşandı. Aralık ayında da kurdaki yükselişe petroldeki toparlanma eklenince zamlar devam etti. Ocak ayında ise kur 13 ve  13.80  tl seviyelerde yatay, fakat petrol yükselmeye devam ettiği için fiyatlar artmaya devam ediyor. Önceki gün  son olarak motorine 52 kuruş zam yapıldı.Benzine 42 kuruş zam yapıldı. Gösterge brent petrolde 100.0 hedefli yükselişin sürmesi, ham petrolde de yine 90.0 dolar üzerine hareket beklendiği için kurda yükseliş olmasa dahi akaryakıt fiyatlarındaki artış devam edebilir.

Altına baktığımızda, tahvil baskısı ile gerileyen fiyat, bu günlerde jeopolitik risklerle 1.800 dolar üzerinde tutunuyor. Fed'e doğru altında oynaklığın artması beklenirken öncesindeki tepki alımlarının hızlı ve gücü önemli. Bir süre 1780 1830 arasında seyreden ons altin dün itibariyle 1835  dolar üzeri seyir devam edebilir.

Bu haftaki raporlarımızda petroldeki harekete dikkat çektik ve brent bugün de 89.0 dolar seviyesine çıkarak 7 yıl sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Petroldeki yükseliş son günlerde jeopolitik gelişmeler de katkı sağlıyor ve dün BOTAŞ'ın açıkladığı Kahramanmaraş'ta Kerkük – Ceyhan boru hattındaki patlama da fiyatı yükseltti. Ancak petroldeki yükselişin ana kaynağı elbette ki düşük arz ve devam eden tedarik sorunları. Bu noktada özellikle Rusya en çekimser üretici ülkelerden ve Ukrayna ile yaşanan gerginlikte de bu koz kesinlikle kullanılıyor. Yaşanan gelişmelerin petrolü daha da yükselttiği bu süreçte her yükseliş, ithal eden ülkelerden olan Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
HÜSEYİN ŞAHİN Arşivi