HÜSEYİN ŞAHİN

HÜSEYİN ŞAHİN

ENFLASYON

ENFLASYON

Yabancı parada  Türk Lirasına karşın hareketlilik son günlerde çok hareketli devam etmekte  buda ülkemizde enflasyonu hareketlendiriyor.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise bugün enflasyon verisini değerlendirdi. Kasım ayında aylık %3,51 oranındaki artışta en çok katkının enerji grubundan geldiği belirtildi. Fakat bu dönemde uluslararası enerji fiyatlarında bir miktar gevşeme olmasına karşın Türk lirasındaki değer kaybı başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatlarında artışa neden oldu.

Mevsimsel yani taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki seyrin yemek hizmetleri enflasyonunu olumsuz yönde etkilediği belirtildi ve şu açıklama yapıldı:

Kasım ayında küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi tahıllar öncülüğünde sürmüş, bu gelişmenin olumsuz yansımalarına karşın, taze meyve ve sebze enflasyonundaki görünüm ve baz etkisiyle gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir oranda gerilemiştir. Temel mal fiyatlarındaki aylık artış hızlanırken, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek artış nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon görece yatay seyretmiştir. Bu dönemde emtia fiyatlarında süregelen olumsuz seyir, tedarik zincirlerinde artarak devam eden aksamalar ve Türk lirasındaki gelişmelerle birlikte üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışlar görülmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri yükselmiştir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
HÜSEYİN ŞAHİN Arşivi
SON YAZILAR