MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Çevre Kirliliği

Çevre Kirliliği

Çok değerli Haber Expres Gazetesi okuyucuları, yıllar öncesinde televizyonlarda yayınlanan bir petrol şirketi reklamında mahkemeye çıkan bir adam; “Yaktım, tahrip ettim, kirlettim… Pişmanım.” Diye söyleniyor. Hakimin, ‘Pişman mısın? Neden?’ sorusuna ‘Çünkü insanım’ diye cevap veriyor. Hakim de “Karar! Doğanın verdiği ceza yeter” diyerek suçluyu vicdanıyla baş başa bırakıyordu. Reklamın ana teması çevre kirliliğiydi.

Evet hepimiz insanız. Çevreye batığımızda ne kadar pişmanlık da duysak aynı hatalara devam ediyoruz. Hepimizin faydasına olan kurallara uymak ne hikmetse nefsimize ağır geliyor. En basitinden, sabah kalktığımızda doğal bir meteoroloji olayı olan sisin bile sağlığımıza ne kadar zararlı hale geldiğini görüyoruz. Öte yandan çevre kirliliği için petrol ve ürünlerinin zararları egzozlarının doğaya zararı, kömür ve benzeri yakıtların kalitesizliği, doğalgaz kullanımının istenen yaygınlığa erişememesi gibi sebepler de çok önemli. Yine kömürlü termik santrallerinin olduğu şehirlerde de çevreye verilen zarar az değildir. Bu ve benzeri uygulamalar insan sağlığını her bakımdan tehdit etmektedir.

“Denizdir, alır götürür, nasıl olsa kirlenmez.” Zihniyeti ile denize attığımız suda parçalanmayan en küçük atıklar bile büyüye büyüye problem olmuştur. Geçen yıl yaşanmış olan müsilaj olayında bunun da etkisi vardı. Bazı gemilerin yasak olduğu halde denize atık boşaltması, şehirlerin, yazlık bölgelerin  kanalizasyon atıklarının yeteri derecede arıtılmadan deniz, göl ya da akarsulara boşaltılması önemli nispette su kirliliğine sebep olmaktadır. İçme ve kullanma suyu olarak kullanılan birçok doğal ya da suni gölümüzü başta sanayi atıkları olmak üzere envai çeşit atıkla kirlettiğimiz çarpık yapılaşmayla deniz ev göl etrafında gereğinden fazla bina inşasıyla hem doğal güzelliğinin bozulmasına hem de kirlenmesine sebep olduğumuz da bir hakikattir. İnsanoğlu her ne kadar su süpürgesi, deniz torbası gibi araçlar yaparak zararı telafi etme yoluna gitse de ne kadar temizlese de eskisi gibi olmayacaktır.
Bir sonraki sayıda buluşmak üzere esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR