MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

BU DÜNYADA MİSAFİRİZ..

BU DÜNYADA MİSAFİRİZ..

  Bu dünyada hem garibiz, hem yolcuyuz.Garibiz çünkü daha önce burada değildik.Yolcuyuz istesek de bizi durduramazlar…

                     İş, eş ve benzer sebeplerle memleketinden uzak da yaşayan milyonlarca insan vardır.Vatan hasreti hiçbir şeye benzemez.Tatmayan anlayamaz,anlayan anlatamaz.Doğduğu yerde ölenlerin sayısının giderek azaldığı bu günümüzde  herkes için değişmeyen gerçektir,sıla hasreti.

                      Hayat , bir rüya, bir film gibi sanki ,yazılı bir senaryonun oyuncularıyız. Bizden öncekiler oyunlarını oynayıp geçip gittiler. Biz de  pek fazla etki edemediğimiz bir hayat yaşıyoruz. Sahne değişiyor, kostüm değişiyor, dekor  değişiyor, oyun ve oyuncular değişiyor.

                      Gezip dolaştığımız yerler ne kadar değişmiştir. Kimler gelmiş kimler geçmiş.Taşlar dile gelse de anlatsa.Hepsi toprak olmuş,toz olmuş,tarihin derinliklerine gömülmüş gitmiş.Merhum  Yunus Emre ne güzel söylemiş: “ mal sahibi mülk sahibi hani bunun ilk sahibi? Malda yalan mülk de yalan  birazda sen oyalan”  Atalarımız demişler ya: “ at ölür  meydan kalır, yiğit ölür şan kalır..”

                    Gök kubbenin altında, nerede olursa olsun  bütün insanlar kendilerinden sonrakilere ,  bir şeyler bırakabildilerse  bahtiyar bir şekilde gülerek ölürler.Bizim dilimizde “Gurbet” basit bir kelime değildir.Maddi  ve manevi  bütün ayrılıkların ,bütün yalnızlıkların adıdır.Çobanda kullanır  gurbet sözcüğünü ,evliya olan ariflerde .Çobanın anladığı gurbet   kendi köyünden uzak kalmaktadır.Arif olanların gurbeti  rabb’inden  ayrı kalmasıdır.

                    Sadi-yi  şiraziyi diyor ki: “Sen hatırlamazsın  dünyaya geldiğin zaman  ağlıyordun! Etrafındakiler de gülüyorlardı.Anne kurtuldu bir bebekleri oldu diye.Öyle bir hayat yaşa ki , öleceğin zaman sen gül,etrafındakiler   ağlasın…Sen gül çünkü güzel bir hayat yaşadın,farzları yaptın,haramlardan sakındın, insanlara   faydalı oldun…Yanındakilere  senin  gibi değerli  birini  kaybedecekleri için ağlasınlar,ölümünden sonra da  seni rahmetle yad etsinler…”Rabbini bulan bütün nimetlere ,güzelliklere kavuşmuştur.O’nu  kaybeden ise her şeyi kaybetmiş demektir. Allaha emanet olasınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi