MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ANA BABANIN HAYIR DUALARINI ALMALIYIZ

ANA BABANIN HAYIR DUALARINI ALMALIYIZ

Ana babanın evladı üzerinde seksen kadar hakkı olduğunu okuduk, sağlığında olan kırk haktan dil ile onlara karşı yapacağımız on vazifemiz şunlardır;

  1. Ana babaya yumuşak söylemeli, tevazu göstermeli ve hizmet ederken öf bile dememelidir. Hak Teala buyuruyor ki; (rabbin,yalnız kendisine kulluk etmenizi,ana babanıza da iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine öf bile deme! Ağır söz söyleme, onlarla yumuşak ve tatlı konuş. Tevazu kanadını gerip “Rabbim,küçükken beni yetiştirdikleri gibi sende onlara merhamet et.”diye dua et.) Hasan-ı Basri hazreteri buyurdu ki: (Alim bir evladın ana babası kafir olsa, kuyudan su çekmeleri için ona muhtaç olsalar, o da birkaç kova çektikten sonra öf dese, bu sebeple bütün amellerin sevabı yok olur.)
  2. Ana baba ile konuşurken sesini, onların sesinden yüksek çıkarmamalıdır.
  3. Ana babaya kaba, dokunaklı ve argo söz söylememelidir.hiçbir şekilde ana babasını üzmemelidir.
  4. Hanımını, ana babasından üstün tutmamalıdır. Peygamber efendimiz buyuruyor ki(hanımını ana babasından üstün tutana lanet olsun! Onun farz ve diğer ibadetleri kabul olmaz.)
  5. Ana babanın yanında yanlarında çok konuşulmamalı, edebi aşamamalıdır. Ana baba bildiği şeyleri de anlatsa, “yine aynı şeyler mi?”dememeli.hiç duymamış gibi can kulağı ile dinlemek lazımdır.
  6. Ana babasını isimleri ile çağırmamalı,sözlerini kesmemeli,sözlerinin arasına girmemelidir.onlara karşı bilgiçlik taslamamalıdır. Ana baba yanlış da söylese,öyle değil diye itiraz etmemeli.
  7. Ana babanın arasını açacak söz ve hakaretlerden uzak durmalıdır. Ana baba ile oğul veya kızın arasını açacak işlerden uzak durmak. Gelinleri ana baba ile oğullarının arasını açacak sözlerden uzak tutmalıdır. Peygamber efendimiz,ana ile oğlun arasını açana lanet olsun buyurmuştur.
  8. Ana baba ile konuşurken,yap yapma gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Yaparmısın gibi ricada bulunulmalıdır.
  9. Ana babanın hayır dualarını almalıdır.ana baba duasını ganimet bilmelidir.hadisi şerifte buyuruldu ki: (üç kişinin duası kabul olur.ana baba, mazlum ve misafirin duası.)
  10. Ana babanın beddualarını almamalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (ana babanın çocuğuna ve mazlumun zalime olan bedduaları, reddolmaz.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR