MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Ama Maalesef

Ama Maalesef

'Biz eskiden' diye başlayan cümlelerin devamını zamane gençliğinin bir kısmı pek dinlemek istemez nedense. Oysa vazgeçse inadından ve dinlese, devamında koca koca hayat tecrübelerinin, hangi yanlışların nelere mal olduğunun, neyi niçin yaptıklarını ve nelerle karşılaştıklarının, üzdüklerinin, sevindirdiklerinin sebep ve neticelerini öğrenecek, belki de bir çok şeyi bunlardan çıkaracak daha az hatalar yapacak ama maalesef...

Ne var ki daha evvelki kuşak aksine davranır teknolojisinin esiri olmadığı, hayatı doya doya yaşadığı dönemlerde dedesini ninesini, mahalledeki muhtarını zevkle dinler hisseler alır kullanırdı. Peki bugün böyle davranan bir kısım gençlik kimi dinliyor? Tv, telefon, tablet vs... Ülke olarak fazla değil çok yeni teknoloji ile bu kadar içli dışlı hale geldik. Ama şunu bilelim ki gerçeğini dinlemekten kaçınan gençliği, sahteleri kuzu gibi dinletiyor, yönlendiriyor, işi bitince de kaldırıp atıyor. Ha bu arada unutmadan bir başkasını suçlamak kolay 'Onlar bunu yaparken sen alternatif olarak ne yapıyorsun?' sualinin cevabını vermek durumundayız.

Kainatın boşluk kabul etmediği gibi insanların gönlü de beyni de boşluk kabul etmez. Asrımız namı diğer 'Modern Çağ' bunları bu sahipsizliğinde bulduğunda, lüzumsuz işlerle uğraşanları kendi oyuncakları ile doldurmasını ve avutmasını çok iyi bilir. Buna koca bebeklerde dahildir. Evladına 'Ders çalış, kitap oku' diyen nice ebeveynin kendisinin saatlerce modern oyuncaklar karşısında zaman geçirmesi gençlerin, çocukların hayata bakışını da etkilemiyor mu? Böyle bir ebeveyn 'Biz eskiden...' diye başlayınca evlat 'Su içerdiniz testiden' türünden geçiştiriveriyor öyle değil mi?

Oysa bizler 'söz medeniyetinin' evlatlarıyız. 'Bak evlat' diye başlayan cümlelerin devamı koca koca hayat tecrübeleridir. Aslından asırlık devletlerin birikimidir. Eskiler iki dinleyip bir konuşurdu. Konuşmadan önce büyüğünden destur alınırdı. Bu bir edep bir kültürdü. Hayme Ana'yı dinleyen Ertuğrul, Ertuğrul'u dinleyen Osman Gazi, babası II. Murad'ı dinleyen Fatih böyleydi ve neticeleri ortada.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi