MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

7`DEN 77`YE

7`DEN 77`YE

Barış Manço, unutulmayan isimler listesinde yer almış, dillerimizden düşmeyen şarkıları, eğlenceli kişiliği , birbirinden farklı yüzükleri, değişik giyim tarzı ve tükenmek bilmeyen enerjisi ile gönüllerde taht kuran Barış Manço, bir döneme damgasını vuran ve gönüllere girmeyi başarmış adını yıllar ötesine taşımıştır. O sadece bir müzisyen değil, kalemi de yüreği kadar geniş bir şair, müziğiyle dünyayı karış karış gezen  bir modern zaman seyyahı, bir barış elçisi ve bir gönül adamıdır. Tek bir sıfatla tanımlamayacak ve hiçbir kalıba sığdırılamayacak kadar farklı bir isim olan Barış Manco , yaptığı müzikten giyim tarzına kadar tamamen özgün bir duruşa sahip olmuştur.

      Barış Manço 1943yılında Türkiye`nin ilk Barış`ı olarak dünyaya gelmiştir. Doğduğu dönem ,ikinci dünya savaşı yıllarına denk geldiği için, babası İsmail Hakkı Manço tarafından kendisinebu isim verirmiş, o da hayatı boyunca ismine layık olmaya önem vermişti. Müzikle iç içe olan bir ailede yetişmesi, Barış Manco`nun geleceğini şekillendiren en önemli etken olmuştur. Küçük yaşlardan itibaren enstrüman çalmaya,  besteler yapmaya başlamıştır. İlk amatör deneyimlerini lise yıllarındayken edinmiş, ilk kez bu yıllarda sahneye çıkmıştır. Sonrasında üniversite eğitimi için yurttan ayrılan Manço, Belçika kraliyetler Akademisi`nde resim grafik ve iç mimarlık eğitimi almıştır. Ancak müzikal hayallerinden asla vazgeçmemiş ve üniversite yıllarında bircok projede yer almıştır.Müziğini ünlü yapımcı ve ses sanatcılarına dinletebilmek için tüm Avrupa`yı gezmiştir. Manco`nun bu çabaları sonuçsuz kalmamış ve Fransızca  şarkılarıyla çeşitli konserler vererek başarı merdivenlerini hızla tırmanmaya başlamıştır.Yurtdışında yaptığı albümler, verdiği konserler, aldığı ödüller o`nu ülkesinde ayırmaya yetmemiş ve sonunda Barış Manço, yönünü yine Türkiye`ye çevirmiştir.

1970 yılında seslendirdiği şarkısı Dağlar Dağlar, Barış Manço için bir dönem noktası oldu ve bu şarkı ile döneminin en önemli ödülü olan platin plak ödülünü kazandı.Günden güne ünlenen Manço Türk müziğinin en çok ses getiren sanatçılarından biri haline geldi.En büyük gayesi müziğini dünyaya duyurmak olan Manço, bu yola kendisi ile aynı amacı taşıyan isimlerden oluşan Moğollar grubu ile devam etti . Barış Manço kurdukları ortaklığı, "Artık biz bir bütünüz. Ne ben Moğolların şarkıcısıyım, ne de onlar benim grubum. Yepyeni bir grub olduk. Adımız Manço Mongol kafaca anlaşan, aynı fikir seviyesine gelmiş olan bizler, yaptıklarımızın daha iyi olması için, sesimizi bütün Dünya`ya kuvvetlice duyurabilmek için, baş başa vermenin zamanı geldiğini anladık." Sözleriyle anlatmıştır.Ancak grup kısa süre sonra dağılmış, sonrasında yine kendi çabalarıyla, efsane grup Kurtalan Expres`i kurmuş ve birlikte Türkiye`de olduğu gibi birçok yabancı ülkede  de sayısız konserler vermiştir.

        Kol düğmeleri , Gülpembe , Karasevda, Can bedenden çıkmayınca, Gül bebeğim ve daha birçok unutulmaz esere imza atan Barış Manço, dilimizden hala düşmeyen bu şarkılar ile ölümsüzleşmiştir. Her kesimden dinleyiciye hitap eden müziği, her telden, her türden seslendirdiği şarkıları, Barış Manço`yu Türkiye`nin en sevilen sanatçılarından biri haline getirmiştir. Yaptığı her şarkıyla adından söz ettiren ve zirvedeki yerini gün geçtikçe daha da sağlamlaştıran Barış Manço`nun besteleri yalnızca Türkiye`de değil, dünyanın birçok yerinde dilden dile dolaşmıştır. Şarkılarının bir bölümü Yunanca , Burgarça , Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca ve Fransızcaya çevrilerek, başka sanatçılar tarafından da seslendirilmiştir.      Devamı yarın  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi