MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

YAVRU VATAN: KUZEY KIBRIS 3

YAVRU VATAN: KUZEY KIBRIS 3

Kendine özgü doğası ve bitki örtüsüyle Kuzey Kıbrıs’ta hayat bambaşkadır. Her bölgenin kendi özeliğini taşıyan güzellikleri, orada yaşayan canlı türleriyle birleştiğinde görülmeye değer manzaralar sunmaktadır. Birçok doğa sporunu da yapabileceğiniz ada, özel geziler için meraklılarını beklemektedir. Kuzey Kıbrıs bozulmamış muhteşem doğal güzellikleri, dost canlısı insanları, neredeyse tüm yıl boyunca güneşle yıkanan kilometrelerce uzunluktaki kıyı şeridi ve altın kumsalları ile Akdeniz’de bir cennettir. Adada büyük otellerin lüks plajlarından, kum tepecikleri ardında kaybolmuş şahane kumsallara kadar yüzücüler için farklı imkânlar bulunmaktadır. Gazimağusa ile Boğaz arasında kalan doğudaki kıyı şeridinde altın kumsallar 15 mil uzunluğa kadar ulaşır. Kuzey’de Girne’nin her iki tarafında da, çeşitli tesislerin bulunduğu, değişik sportif faaliyetlerin yapıldığı plajlar mevcuttur. Bunun yanı sıra gözlerden uzak koylar 20 mil boyunca manzarayı süslemektedir.
Akdeniz’deki en uzun dalış sezonlarından biri Kuzey Kıbrıs’ta yaşanır. Adanın berrak, kirlenmemiş, 30 metreden daha fazla görüş alanına sahip suları ve bozulmamış deniz yaşamı dalış için bulunmaz özelliklere sahiptir. Yaklaşık yüz milyon yıldır adanın suları, Yeşilbaş (Chelonia Mydas) ve Caretta kaplumbağaları tarafından ziyaret edilmektedir. Bu büyüleyici canlılar, yumurtlamak için Mayıs ve Ağustos ayları arasında Kuzey Kıbrıs’ın kumsallarına gelmektedir. Ekolojistler ve öğrenciler, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının korunmasına yardım etmek amacıyla yumurtlama alanlarında gözlemlerde bulunmaktadır. Ziyaretçiler için de bu doğa olayını gözlemlemek heyecan verici bir deneyimdir. Yumurtlama yaptıkları kumsallardan biri olan Alagadi koruma altına alınmıştır.
Karpaz, Kuzey Kıbrıs’ın kuzeydoğu ucundaki uzun dağlık burun bölgesidir. Batıda ise, maceraperestler için ideal olan Güzelyurt koyu inanılmaz bir güzellikle uzanır. Karpaz’ın her tarafında da yabani zeytinlerle kaplı kusursuz güzellikteki geniş kum tanecikleri yürüyüş tutkunları için idealdir. Aynı zamanda Milli Park olan bu rüya bölgesinde bulunmak çok güzeldir. Kıbrıs’ta yaşayan yabani eşek türünden sürüler halinde özgürce gezdiği bu bölge özellikle Mart ve Nisan aylarında yemyeşil olmakta ve bütün tarlalar ilkbaharın habercisi sarıpapatyalarla kaplanmaktadır. Yolunuz Karpaz’a düştüğünde bu sevimli eşeklere rastlamak olasıdır. Kuzey Kıbrıs’ta var olan çiçeklerden en güzel ve ilgi çekici olanı, adada 30 çeşidi aşkın türü bulunan orkidelerdir. Bunlardan 17’si adaya özgü türlerdir. Bahar ayları boyunca bu orkide türlerini keşfe çıkabilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden tüm konukların yılın 12 ayı adada golf oynayabilmeleri mümkündür. Adaya gelen ziyaretçiler Kuzey Kıbrıs misafirperverliğinden her zaman çok etkilenir.  
Bu geleneksel misafirperverlik Charles C.Flankland tarafından 1827’de şöyle anlatılmıştır: “Krallara yakışır bir şeklide nargile ve kahve ile ağırlandık. Daha sonra her birimize macun ikram edildi. Bunu şahane bir şerbet izledi. Arkasından üzerimize gül suyu serpildi”
Kuzey Kıbrıs mutfağı ise adanın köklü tarihini ve zengin deniz kültürünün otak bir sentezidir ve tadına doyulmaz lezzetler sunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi