MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Vefalı bir dede

Vefalı bir dede

“Vefa yalnızca İstanbul’da bir semt mi?” Bayılırım bu soru cümlesine. Şakayla karışık da olsa okuyanı vefa konusuna dikkat kesilmeye çağırır. İç sesiniz “Sahi ya neydi vefa, kimdi, acep ben vefalı biri miyim? Benzeri sorularla muhatap olmadan hemen önce vefayı bir tanımlamalı. Vefa kelimesi sözlükte sevgiyi sürdürme ve bağlılık olarak geçiyor. Gelin size kendisinden Sahibül vefa yani vefa sahibi diye bahsedilen dedeyi anlatayım.

Musa Dede 1917-1999 yılları arasında yaşamış bir İslam Alimidir. Zamanın alimlerinin derslerine sohbetlerine katılmış; önce talebe olarak sonra da Hoca olarak İslam’a ve insanlığa büyük hizmet etmek için çok özenle çalışmak anlamına gelir .İnsan, kendi imkanları ölçüsünde ,pek çok şeye hizmet edebilir. Mesela iyiliği çoğaltmaya niyet eden biri hemen yanındakine gülümseyerek iyiliğe, güzelliğe hizmet edebilir,ailesine yardım eden ,arkadaşıyla iyi geçinen sokak hayvanlarını besleyen bir çocuk dahi olsa ,iyiliğe hizmet etmiş olur.

İyiliğe çoğaltıp doğruluğu hakkı adaleti yaymak aynı zamanda İslam’a da hizmet etmektir.Yapılan hizmetin devamlılığını sağlamak da vefadır. Mesela vakıflar bunun için kurulur.Musa Dede’yi tanıyanlar ondan şöyle bahseder: o tek başına bir vakıftı.Ondan dede diye bahsetmenin elbette bir sebebi var.Hani bazı masallarda ,hikayelerde güzel sözler söyleyen tatlı tatlı nasihatlerde bulunan tonton dedeler vardır ya Musa Dede de işte öyle nur yüzlü bir dedeymiş.Hediyeler vermeyi çok severmiş hele de çocuklarda.Bir de teşekkür edermiş hediyesini kabul edenlere:”Kabul buyurduğunuz için teşekkür ederim.”Yazan notlar çıkarmış hediyelerinden.

Sonra hastaları ziyaret edermiş , yaşlıları ihmal etmez ,hatta kimi kimsesi olmayan kişilerin yanında yöresinde olmaya gayret edermiş. Kedileri bilirsiniz biraz nazlı olurlar. Sadece insanlar mı, kedilerde sevdiklerine nazlıyor olsa gerek. Hele de Musa Dedenin bahçesine gelenleri görmeliydiniz diyor bilenler. Mırıl mırıl keyifle yer içerlermiş önlerine konanları ,yalnız kediler mi, kuşlar, köpekler,kirpiler… E kendisini seveni sevmez değil mi ?

Allah ondan razı olsun. Rahmetler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR