MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Üniversite Gibi Kütüphane

Üniversite Gibi Kütüphane

Şehit Hakan Altıkatoğlu adına açılan kütüphanede vatandaşların ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi için seminer düzenlendi. Ayvacık’ın Sahil Mahallesi’nde Şehit Hakan Altıkatoğlu adına açılan kütüphane faaliyetlerine devam ederken, kütüphanede vatandaşların bilinçlendirilmesi için seminerler de düzenleniyor. Bir süre önce vatandaşların hukuki yönden bilgilendirilmesi için düzenlenen seminerde Av. Oktay Kocadağ bilgiler vermişti. Önceki günlerde ağız ve diş sağlığı konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için kütüphanede gerçekleştirilen seminerde diş hekimi Burak Demirdağ bilgiler verdi. Seminere katılan 40 kişiye birer diş fırçası ile diş macunu hediye edildi.

Fatih Sultan Mehmed’in fetihlerle farklı şehirlere taşıdığı hususi kütüphanesi meşhurdur. Bu kütüphanede ki eserleri tetkik ettiğinde onun nasıl bir okuma zevkinin olduğunu görürsünüz. Fatih, İslam kültürüne vakıftı. Arapça ve Farsça eserleri bizzat okuyup ulema ile münazara edecek kadar İslami konulara hakimdi. Felsefeden tıp ve coğrafyaya kadar her alanda okumalar yapıyordu. Arapça ve Farsça yanında Latince ve İtalyanca da bildiği nakledilmektedir. Eski Yunan ve Roma’nın kültür mirasıyla da yakından ilgilendiği ve bu dillerde yazılmış bazı eserleri hem kütüphanesine kazandırmak hem de tercüme ettirmek için bazı teşebbüslerde de bulunduğunu biliyoruz.

O devirde bir hükümdarın kitaplara vakit ayırması zannedildiği gibi zor muydu? Devrin ünlü alimlerinden Molla Lütfi’nin bir süre saray kütüphanesinde çalıştığını ve Fatih’in zaman zaman bu kütüphaneye gidip kitap okuduğunu biliyoruz. Bazen de etrafında ki görevliler kendisine kitap okuyordu. Bu açıdan her zaman kitaplara bir şekilde zaman ayırıyordu. Fatih’in genel eğilimleri arasında en çok tarih, edebiyat, felsefe ve din alanındaki kitaplar öne çıkıyordu. Fatih hayatta olsaydı herhalde bugün yine aynı tür kitap ve yazarları okurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR