MUSA BALA

MUSA BALA

“Teşekkürler Cumhurbaşkanım”

“Teşekkürler Cumhurbaşkanım”

Siz değerli okur severlerimizin bildiği üzere yaklaşık 10 aydır ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada covid-19 salgını tüm insanlığı tehdit etmiştir. Birçok insan hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde ise yaklaşık 25.000 insanımız maalesef hayatını kaybetti. Böyle kötü bir tablo içerisinde nihayetinde aşı bulunup ülkemize gelmiş ve insanlarımız kısım kısım aşılanmaya başlanacaktır.

  Umarım bir an önce sağlığımıza kavuşup eski günlerimize dönebiliriz. Malumlarınız covid-19 nedeniyle işini kaybeden, dile kolay tam 11 aydır Servis aracının kontağını çevirememiş servisçi arkadaşlarımız, eskisi kadar yolcu bulamayan taksici, dolmuşçu, minibüsçü ve otobüsçü arkadaşlarımız deyim yerindeyse   bitmek ile tükenmek arasında mücadele vermektedirler. Dile kolay “GİDER ÇOK GELİR YA YOK YA AZ” …

Bugüne kadar devletimiz saydığım mesleği sürdüren yada diğer meslek grupları için bir takım çalışmalar yaptı elbetteki ;  Sgkertelemeri, vergi ertelemeleri, kdv düzenlemesi, Halkbankası , Esnaf kefalet kooperatifi aracılığı ile 25.000 tl ye kadar kredi ,6 ay ertelemeli yine halkbankası, Vakıfbank, Ziraatbankası marifetiyle 10.000 tl kredi ve son olarak 7256 sayılı kanun ile tüm kamu kurum ve kuruluşlara olan borçların yeniden yapılandırılması .

Peki işlerin olmadığı, bazı kesimlerde işlerin %70 lere kadar düştüğü yani özetle gelirin azaldığı bir dönemde 7256 sayılı yapılandırma kanunu rağbet gördü mü? Kendi esnafımdan cevaplamak gerekirse özellikle Sgk yapılandırması hiç denilecek kadar müracaat yapıldı nerdeyse bu zamana kadar çıkan yapılandırma müracaatlarına bakıldığında en azı diyebiliriz. Peki neden?

Aslında nedeni çok basit Borçların yapılandırılması ve ilk taksitin peşin talep edilmesi yine kapsama girmeyen Ekim, Kasım ve Aralık aylarının da peşin istenerek ancak sağlıktan faydalanacağı bilgisi verilmesi ki bunlara baktığımızda ortalama bir hesapla minimum 2.000- 4.000 tl gibi bir ücret ödenerek sağlıktan yararlanılması için talep edilen miktardı. Tabi okulların kapalı olması covid-19 salgınının bitecekmi?, yeniden yükselirmi ? vatandaşın evine kapanması sektörümüzün maalesef içinde bulunduğu durumlar , sokağa çıkma yasakları derken taksitlendirsek de bu sorulara cevap veremediğimiz için taksitleri nasıl olsa ödeyemeyeceğiz ve yapılandırma iptal olur kaygısı bunda önemli rol oynamıştır. Ben bu satırları yazarken Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile sgk ya borcu olan vatandaşlarımıza devlet hastanesine ücretsiz muayene olmasını sağlayan talimat verilmiş böylelikle borcu olan vatandaşlarımız 1 yıl daha ücretsiz muayene olabilecek  …

Esnafımız çok zor zamanlar yaşıyor bu zor zamanlarda bu sektörde tüm engelleri kaldıralım özellikle şoför esnafını zor duruma düşürecek kararlara imza atmamakta fayda var, nitekim onların önünü açmak engelleri kaldırmak onlara bu zor dönemde verebileceğimiz en güzel hediye olur.  hepimizin onlara verebileceği muhakkak güzel şeyler vardır. Özellikle büyükşehir belediyesinden Tüm camiayı ilgilendiren güzel haberler beklemekteyiz. Otobüsçü esnafını, servisçi esnafını ,taksici ,minibüsçü ve dolmuşçu esnaflarımız için elimizi her zamankinden daha da çok taşın altına koymak mecburiyetindeyiz. Biraz empati yapabilsek aslında her şey  yoluna girecek. ,Cumhur başkanımız bu zor zamanlar da esnafımıza Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayacak şekilde toplamda 3.000 tl sözü verdi ve nihayetinde ilk ödeme gerçekleşti .    Kanayan yaramıza turnike yapan Cumhurbaşkanımıza en içten şükranlarımızı esnafım adına sunuyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSA BALA Arşivi