MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ŞİDDET NEDEN VAR?

ŞİDDET NEDEN VAR?

Son zamanlarda dilimizin en çok konuşulan gündeme getirilen kelimesi oldu şiddet… “kadına şiddet”, “doktora şiddet”, “çocuğa şiddet”, “hayvanlara şiddet” say sayabildiğin kadar…

Bu şekilde söylemler şiddetin kendisini değil de muhatap kabul edilen grubu öne çıkarmaktadır.  Esas mesele şiddetin toplumdaki varlığıdır. Yani toplumdaki bireylerin şiddet eğiliminde olmaları, şiddete başvuracak potansiyel taşımaları,  şiddetin kabul edilemez bir davranış olduğunun farkında ve ruhunda, anlayışında olmamalarıdır.

Ne acıdır ki bu sadece ülkemizde değil bütün dünyada fazlasıyla söz konusudur. Hemen her toplumda bir şiddet alanı mevcuttur ve bu herkesi olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla çözümler ağrı kesici ilaç etkisinden öteye gidemez. Şiddet neden var ve neden yaygın hale geldi? Üzerinde durulması gereken konu esasında budur. Şiddet neden var: iman ve inancın kenara bırakıldığı, gündelik zevklerin temel alındığı bir durumda öne çıkan elbet bencillik olacaktır.  Egoizmin hüküm sürdüğü bir toplumda sınır aşımı doğal hale gelmektedir. Sınır aşımı bir tepki ortaya çıkarmaktadır. Tepki olayının neticesi ise şiddeti doğurmaktadır. Oysa din büyükleri dini ve edebi; haddi- hududu bilmek, diye tanımlamış…

Şiddet neden yaygın hale geldi? Dünyadaki denge ve huzur, adalet ile mümkündür. Yetersiz kanunlar ve olanın uygulanmasındaki eksiklikler haddi bilmeyen kişileri cesaretli kılmaktadır. Yeterli bir dini-ahlaki eğitim almamış insan, her türlü yanlışın merkezi olmaya müsaittir. Modern zamanların sıkıntıları da insanları olumsuz şekilde etkilemektedir.

Yapılması gereken: öncelikle kanunların ve uygulanmasının ciddi anlamda güçlendirilmesi elzemdir. Zengin insan, şöhretli insan, makam sahibi insan, fenomen insan değil; iyi ve güzel ahlaklı insan modeli hedeflenmeli, özendirilmelidir. Eğitim- öğretim süreci, maddi amaçlara ulaşmanın aracı olmaktan çıkarılıp kaliteli birey yetiştirme sanatına dönüştürülmelidir. Mutlu ve huzurlu aile ortamı tesis edilmeli. Ve meselenin ilk adımı olan helal lokma herkesin derdi olmalıdır.

Gelecek sayıda görüşmek üzere hoşça kalınız. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR