MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Sevgi Artırır Kalbi Yumuşatır

Sevgi Artırır Kalbi Yumuşatır

Selam hepimizin bildiği gibi Arapça kökenli kelime olup kelime manası;
1. İnsanların birbirleriyle karşılaştıklarında kullandıkları yakınlık, dostluk, saygı ifade eden söz, işaret hareket.
2. Emniyet, huzur, selamet, esenlik, sağlık, sağlamlık.
3. Yüce Allah'ın isimlerinden.

Bu anlamları ihtiva eden selam kelimesi günlük hayatımızda çok sık kullandığımız bir kelimedir. (zaman zaman başka kelimelerle de olsa) iletişim insanların birbiriyle tanışması, yaklaşması için ilk adımdır, aynı zamanda ibadetlerimizde de her namazda ifa ederiz. Selam vereninde, selam alanında huzur bulduğu bir eylemdir. Selam; sevgiyi artırır, kalbi yumuşatır, kaynaşmayı sağlar, gönül kazandırır.

Selamla başlayan her iletişim, hayırlara yelken açar. Selam vermek sünnet, selam almak farzdır. Selamı genellikle ülkemizin güzel insanları ekseriyetle (çoğunlukla) kullanır. Selamın bir anlamı da 'ben müslümanım, benden sana zarar gelmez' demek olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.

Sevgili Peygamberimiz 'Amellerin en hayırlısı selamı yaymaktır' diyor. Bizler gerçek anlamda selamlaşmayı yaymalı ve manasını hayatımızın olmazsa olmazı şeklinde yerleştirebilirsek bundan hem birey olarak hem toplum olarak hem de ülke olarak çok olumlu sonuçlar elde edeceğiz muhakkak. Selamlaşmayı öncelikle toplumumuzun en önemli birimi olan ailede başlatmalıyız. Çocuklarımıza küçük yaşta selam almanın, selam vermenin gerçek manasını anlatmalıyız. Evlerimize her girdiğimizde selamı mutlaka vererek çocuklarımıza alışkanlık kazandırmalıyız. Tüm iletişimde olduğumuz kişilerle selamı paylaşmalıyız. Bu konuda tabi ki toplumun önde gelen kişileri olarak siyasetçilere, aydınlara, sanatçılara, görsel ve yazılı medyada olanlara vb. çok büyük sorumluluk ve görev düşmektedir. Bir düşünür diyor ki; ''Zirveye çıkarken gördüklerine selam vermeyi unutma, inerken aynı yolu kullanacaksın.''

Bizler ne kadar çok selamlaşırsak birbirimize olan sevgimiz, muhabbetimiz o ölçüde çoğalacaktır. Selamla kucaklaşmış toplum her zaman saygı duyulacak bir toplumdur. Selamı artık hayatımızda olabildiğince çok kullanmaya özen göstermeye başlayalım. Selamı vereninde, alanında tebessüme bürüneceği gerçek. Hadi hemen gördüğümüz ilk kişiye tüm iyi niyet duygularımızı kuşanarak selam verelim. Allah'ın selamı ve bereketi üzerinize olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi