MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Paylaşma Vakti; Kurban Bayramı

Paylaşma Vakti; Kurban Bayramı

Çok değerli Haber Expres Gazetesi okuyucuları, Bu seneki Kurban Bayramı arefe günü ile birlikte toplam 9 günlük bir tatile dönüştü. Okulların tatile girmesine denk gelmesiyle de özellikle mesaili çalışan insanlar için alternatif bir yaz tatili imkanı doğdu. Kurban ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, ,htiyaç sahiplerine yardımda bulunarak bayramın faziletine ermek istiyor. En kısa hali ile Kurban Bayramı, hicretin ikinci yılında Hazreti İbrahim ve oğlu arasında yaşanan bir olay sayesinde ortaya çıkmıştır.

Kesin olan bir bilgi olmasa da kronolojik ve arkeolojik araştırmalardan ortaya çıkan sonuçların yorumlamasıyla Hazreti İbrahim’im M.Ö. 2000-3000 dönemlerinde yaşadığı varsayımı ile kurban geleneğinin kökenlerinden bugüne 4 bin yılı aşkın bir kültür olduğunu göstermektedir. Kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile ulaşmış ve korunmuştur.

Kurban Bayram’ını et kesilen ve dağıtılan bir gün olarak görmek yerine, ihtiyaç sahiplerinin düşünüldüğü ve yardıma ihtiyacı olan insanların hatırlandığı, paylaşımların artırıldığı ve bereketli sofraların kurulduğu bir bayram olarak hissetmek daha doğru olur. İslama göre kurban kesmek vaciptir, farz değil. Bayramlar, her inanış ve kültürde olduğu gibi bir araya gelme, barışma, sohbet etme ve kutlama anlamına geliyor. Her ne kadar bugün bayramlar, yüksek oranda tatil anlamında değerlendirilerek hızlı modern hayatın içinde biçim değişikliği gösterse de hala bayram tebrikleri, bayrama verilen önem sürüyor.

Kurban Bayramı’nda temel olarak koç ya da koyun kesmek makbul. Her bölge kendi koyun ırkını tercih ediyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde Anadolu’dan getirilen bütün türlerle karşılaşmak mümkündür. Büyükbaş kesimlerde sıkça görülür ama genel olarak koç ve koyun Kurban Bayramı’nın geleneksel kurbanlıklarıdır. Eğer bu yıl kurbanınız koç ya da koyun ise bölgelere göre değişiklikler ile birlikte kavurma, ciğer g,b, yemeklerle sofralarınızı şenlendirin. Dostlarınız ile birlikte afiyetle tüketin. Her yeni bayram, bir öncekinden daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu olmanız dileklerimle. Birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz bir bayram dilerim. Bütün İslam aleminin Kurban Bayramı mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR