MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Öfke Kontrolü

Öfke Kontrolü

Çok değerli Haber Expres Gazetesi okuyucuları, ‘Çok öfkelendim ya’ diyerek başlarız konuşmaya zaman zaman. ‘Bu kadar da olmaz’ denilecek duygu ve düşünceye öfkelenmişizdir güya. Oysa anlamak yerine kabul etmediğimiz için öfkelenmişizdir. Sonra da fikir ve düşüncelerimizi ifade etme imkanı olmadığı için öfkelenmişizdir. Bu durumu hemen hepimiz yaşarız ama öfke öyle acayip bir duygu durumudur ki meydana geldiği anda vücuttaki birçok mekanizmayı iptal eder. İletişimi devre dışı bırakır.

Öfkelendiği zaman kişinin başta düşüncesi stop eder. Düşünce, yerini tamamen duygu durumuna bırakır. Öfkelenen kimsenin çehresi karşıya ittirici gelir. Korkunç gelir. Tedirgin eder. Onu o halde gören kimse ya öfkeye karşı gardını alır. Ya da korkarsa siner. Her iki durumda da öfkelenen kimse amacına ulaşamaz. Öfke yaşarken kendisi de mantıklı (sağlıklı) düşünemediği için bu çaresizlik, öfkeliyi daha da öfkelendirir. Bunun zirve aşaması eyleme geçme istediğidir. Güya kendini anlamayanın bu küstahlığının cezasını vermeye kalkar. Ona şiddet ile mukabelede bulunmak ister.

Bu ise iletişimi tamamen bitirir. Konuşan iki kimse yerine kavga eden, bağıran çağıran iki kimse ortaya çıkar. Hatta konu dövüşmeye kadar gidebilir. Dövüşmenin dili olmadığı için bedensel olarak kim güçlü ise onun kazanacağı bir kaybetme yaşanır. Çünkü sonuçta birbirinden kopan iki taraf da kaybetmiştir. İletişim başarısız olmuştur. Çaresi öfke kontrolüdür. Karşısındaki kimsenin kendini anlamadığını fark eden kimse, öfkelenmek yerine ona kendini başka nasıl anlatabileceği ikinci veya üçüncü veya diğer bir yol denemek için çalışmalıdır.

Bunun için normal zamanlarda antrenman yapmalıdır. Bu da çok kitap okumak, duygu ve düşüncelerini ifade etmeye yetecek kadar bol kelimeye sahip olmak ve karşılıklı bol konuşmak ile mümkün olur. Günümüzün sosyal ortamı bunun için çok sorunlu bir süreçtir. Bundan sonra empati, yani onun düşüncesini anlamaya çalışmak. Onu sabırla dinlemek, sonra kendi fikrini anlayabileceği ve kabul edebileceği seviyede ona anlatabilmek. Sevgiyle kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR