S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

HİBE DESTEĞİ (3.000 TL ve 5.000 TL)

HİBE DESTEĞİ (3.000 TL ve 5.000 TL)

Covid-19 salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çoğu sektörleri zor durumda bırakmıştır.

Hükümet, bu zorlu süreçte esnaf ve vatandaşlara kolaylıklar sağlamak amacıyla desteklerini; kredi kolaylığı, nakit desteği, ciro kaybı desteği, kira desteği, borçların yapılandırılması vb şeklinde gerçekleştirmiştir.

Covid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetlerinde aksama yaşayan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere 20/05/2021 tarihli ve 3998 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından Hibe Desteği verileceği açıklanmıştı.

İlgili karar kapsamında esnaflara sağlanacak olan destek ödemelerine ilişkin ayrıntılar ise;

•             Bu destekten; 17/05/2021 tarihinden önce (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler faydalanacaktır.

•             İşyeri sahipleri hibe desteği verilecek iş yerlerinin listesinde yer alıp almadığını Ticaret Bakanlığı’nın www.ticaret.gov.tr sayfasında Nace kodu ve Ekonomik faaliyetleri belirtilen listelere bakarak öğrenebilirler. (https://ticaret.gov.tr/haberler/esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-koronavirus-salgini-nedeniyle-veri)

•             Bu listeler yayımlandıktan sonra faaliyet kodlarında değişiklik yapanlar destekten faydalanamazlar.

•             Hibe desteğinden yararlanacak esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin esas faaliyet konuları, vergi levhalarında "Ana Faaliyet Kodu ve Adı" bölümünde yazmaktadır.

•             Destek programı kapsamında hibe desteği tek seferde ödenecektir.

•             Ödemeler karşılıksız olacak ve esnaflar bu ödemeleri geri ödemeyecekler.

•             Birinci grup için 5.000TL ve ikinci grup için 3.000TL ödenecektir.

5 Bin TL’lik Hibe desteğinden yaralanacak olanlar;

Kafe, kahvehane, çay bahçesi gibi yerler, okul ve personel servisleri, kırtasiyeler, nikah salonları, kaplıca, gece kulübü, sinemalar, düğün salonları, hamam, sauna gibi yerlerin faaliyetleri, zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum gibi yerler, spor tesislerinin işletilmesi, bilardo salonlarının faaliyetleri, öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonlar ve odası kiralanan evlerde yapılan konaklama faaliyetleri, vb. (https://ticaret.gov.tr/haberler/esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-koronavirus-salgini-nedeniyle-veri)

3 Bin TL’lik Hibe desteğinden yaralanacak olanlar;

Lokantalar, pastaneler, bakım, onarım kaporta işleriyle uğraşanlar, kurs ve etüt merkezleri, özel kreşler, dikiş, nakış, güzellik, kuaförlük, berberlik kurslarının faaliyetleri, seyyar satıcılar, oyuncak, hediyelik eşya satıcıları, hamallık hizmetleri, ayakkabıcılar, yazar, ressam, ebru sanatçısı, pizzacılar, reklamcılık ile ilgili fotoğrafçılık faaliyetleri, dondurmacılar, fotoğrafçılar, tuhafiyeciler, çorbacılar, fast-food'lar vb.  (https://ticaret.gov.tr/haberler/esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-koronavirus-salgini-nedeniyle-veri)

•             Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov. tr adresi üzerinden firma sahibinin E-Devlet şifresi ile şahsi olarak yapılacaktır. (https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-gelir-kaybi-destegi-basvurusu)

•             Başvurular 25 Mayıs 2021 tarihinde başlamış olup 30 gün  süre (23 Haziran 2021 Çarşamba günü 23:59’a kadar) ile yapılabilecektir.

•             Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmet erişimine engel olmasını önlemek için, TC Kimlik numarasının son hanesine göre aşağıdaki gibi başvuru alınacaktır;

“0” olan vatandaşlar 25 Mayıs 2021 Salı günü

“2” olan vatandaşlar 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü

“4” olan vatandaşlar 27 Mayıs 2021 Perşembe günü

“6” olan vatandaşlar 28 Mayıs 2021 Cuma günü

“8” olan vatandaşlar 29 Mayıs 2021 Cumartesi günü

30 Mayıs – 25 Haziran 2021 tarihleri arasında tüm vatandaşlar başvurabilecektir.  

•             Başvuruların uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi gerçekleştirilecektir.

•             Şirketler teşvikten faydalanamayacaktır.

Sağlıcakla!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi
SON YAZILAR