S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Kusurlardaki Güzellik

Kusurlardaki Güzellik

Tüketim çılgınlığı mutluluğa giden yol mudur? Sürekli birileriyle kendini kıyaslama oyunu eğlenceli midir? Ya da Her şeyde kusursuzluğu aramak ruhu dinlendirir mi?

Sanırım kimse bu sorulara evet demeyecektir.

Günümüz dünyasında kırılan bir şeyi tamir etmek yerine yenisini almayı tercih eder olduk. Yaşadığımız acılardaki, o güçlü mesajın güzel izler bırakacağı bir esere dönüşeceğini görmezden gelir olduk. 

İnsanız hatalar yapıyoruz, hayal kırıklıkları yaşıyoruz, kimi zaman düşüyoruz, kimi zaman da dağılıyoruz.

“Denizin dibinde incilerle taşlar karışık bulunurlar. Övülecek şeyler de kusur ve yanlışların arasında bulunur” Hz Mevlana’nın bu değerli sözü ışık değil midir yaşam yolculuğunda.

Hayatınızdan gereksiz satın alımları azaltma çabanız var mı? Hatalardan ders alıp kırıldığınız yerden güçleniyor musunuz? Ya da başarısızlığın gösterdiği yeni öğrenmişliklerle dünden bir adım ötede misiniz?

İşte tam da burada içinde çok derin anlamlar barındıran Japon sanatına atıfta bulunmak istiyorum;

Kintsugi!

Kin altın, Tsugi ise birleştirmek, yamamak demektir.

15.yüzyılda Japonya’da bir imparatorun en sevdiği vazo kırılır. Tamir için Çin’e gönderilir. Ama gelişigüzel yapışmış kırık bir vazo olarak geri gelir. Bunun üzerine Japon imparatoru, ülkedeki en iyi zanaatkârlara vazoyu göze güzel görünecek şekilde tamir etmelerini ister. Onlar da kırık vazoyu yapıştırırken kırıkların aralarına vernik ve altın tozuyla doldururlar. Amaç kırık vazonun yeni gibi görünmesi değil, kırık izleri daha görünür kılarak kusurlarıyla güzelleşmesidir. Vazodaki altın yollar, artık vazonun hikâyesini gözler önüne sermiştir. O altın çizgilerde kimileri nehirleri, kimileri de meyve veren ağaçları görmüşlerdir. 

Biz de hatalarımıza, kusurlarımıza, dikkatsizliğimize ve kırılganlığımıza altın tozuyla vernik atsak nasıl olur?

Knitsugi; hataları, kusurları, çatlakları kapatmak yerine onları olduğu gibi kabul ederek daha güzel bir esere dönüştürebilmeyi anlatıyor. Aslında kırıkların içindeki güzelliği fark etmemizi sağlıyor. Yaşadıklarımızın her birinin ne kadar kıymetli olduğunu, eksikliklerimizin bizi biz yapan güçlü değerler sunduğu bir dönüşümden bahsediyor.

El emeği göz nuru yaptığınız her şey sizin için ne kadar büyük anlamlara sahiptir. Kintsugi de bize emeğin değerli olduğunu vurguluyor.

Kintsugi sonrası kırılan hiç bir şey eskisi gibi olmayacak fakat kim ister ki eskisini!

Yaşanmışlıklarınızın sizlere güç, başarı ve huzurlu bir hayat sunması dileklerimle

Sağlıkla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi