MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Hayat Sevince Güzel

Hayat Sevince Güzel

Duygularınızı ifade ederken kullandığınız üslup ve sözler kim olduğunuzu gösterir. İnsanlara duyguların en zoru üzüntü gibi gelse de aslında en baş edilemez duygu öfkedir.             Beyne, kalbe en ağır hasarı bırakan öfkedir. Öfke, aklı kullanmayı ve vicdani değerleri saf dışı bırakan bir duygudur. Öfkeliyken neler yapıyor, neler söylüyor ve nasıl bir ruh halinde oluyorsunuz, bir düşünün! Sevinçliyken, üzgünken sakin cümleler kurar, sevinci tebessüme, hüznü gösyaşına teslim ederiz. Öfkeliyken ise büyük laflar eder, bağırır, hırsımızdan deliye döneriz.

Biri size derdini anlattığında dinleyip kısa cümleler kurarsınız. Aynı kişi sizi eleştirse, nefsinize ağır gelecek bir yanlışınızı dile getirse, o andan itibaren tavrınız değişir, kalbiniz öfke ile çarpmaya başlar ve dilinizden ağır sözler öfkeyle dökülmeye başlar. Bu gibi durumları yaşamayan az kişi vardır. Muhtemelen “Asla ben öyle biri değilim” der, içinizdeki ses ama insanoğlu aslında her şeydir. İyilik, kötülük, sevinç, gözyaşı, öfke ve daha çok şey… Öfkeliyken söylediğimiz sözlere çok dikkat etmeliyiz. Hatta öfkeli olduğumuz kişi ya da durumdan o an uzaklaşmaya çalışmalıyız. Sakinleşmek için kendimize alan ve zaman açmalıyız.

Öfkeye kapılıp hakaretler eden kimse, sakinleşince, “Ben o sözleri öfkeden söyledim. Gerçekn düşüncelerim değildi.” Diye bahaneler üretir. Çünkü pişmandır. Hayatının rutininin bozulmasından korkarak ürettiği bahaneler hatayı asla telafi etmeyecektir. Telafi için gerekli tek şey hatada ısrar etmemek ve öfke kontrolünü öğrenmek olacaktır.

Uzun süren öfkeler kalbi hasta eder, zihni bulandırır. Öfkenin sürekliliği nefrete dönüşür. Nefret, günden güne kalben ve ruhen çökmemize sebep olur. Öfke duyulan her ne olursa olsun, öfke en çok sahibine zarar verir. Öfkeliyken karar almamak gerekir ve hiçbir şey için karar almamalıyız. Çok konuşmamalıyız. Çünkü daha zor durumlara düşebilir, anlık öfkelerimizle dönülmez hatalar yapabiliriz. Sevgi, sabır ve kararlılık ile öfkenin üstesinden gelebiliriz. Fark et, kabul et ve öfkeni kontrol et! Çünkü hayat sevgiyle güzel… Sevgiyle kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi