MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Gölge Etme

Gölge Etme

Çok değerli Haber Expres Gaztesi okuyucuları, günüzmde de pek sıkça kullanmaya ihtiyaç duyduğumuz ‘Bana hayrının dokunmasından geçtim, zararın dokunmasın yeter.’ Anlamına gelen söz ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ bakalım nasıl denmiş?

Sözün sahibi M.Ö. 412 yılında dönemin Yunan kolonisi olan Sinop’ta dünyaya gelen mutluluğun en basit biçimde yaşanarak bile elde edilebileceğini savunan ve hayatını bir fıcıda geçiren ‘Kinik Felsefesi’nin öncüsü ünlü filozof Diyojen.. Makedonya Kralı bütün dünyaya hakim olan Büyük İskender, şehri gezerken fıçı içinde yaşayan bir adam görür. Adam fıçının içinde güneşlenmektedir. Tüm serveti üstüne örttüğü bir şal ve günlük malzemelerini koyduğu bir torba olan bu adam, biizm filozof Diyojen’dir.

Büyük İskender’i görmesine rağmen hiç istifini bozmadan güneşlenmeye devam eder. Büyük İskender’in askerleri saygısızlığından ötürü Diyojen’i tartaklayacağı sırada Büyük İskender engel olır. Herkes Büyük İskender geliyor diye ayağa kalkıyor. Sen neden ayağa kalkmıyorsun? Yoksa sen Büyük İskender’i tanımıyor musun? Diye sorar. Diyojen;”Tanıyorum ve iyi biliyorum” der. Büyük İskender, “Öyleyse söyle bakalım, ben kimim?” der. Diyojen ise, “Sen benim esirimin esirin” der. Bu söz Büyük İskender’i şaşırtmıştır. Atından iner ve “Ne demek bu?” diye sorar. Diyojen; “Sen toprak için servet için daha çok zengin olmak için, mal için insan öldürüyorsun. Halbuki bunlar benim değer vermediğim şeyler, benim esirim. Sen ise benim esirime köle olmuşsun. Kim kime ayağa kalkacak” der.

Büyük İskender, kimseye minneti olmayan bu adamın büyük bir filozof olduğunu anlar ve ona ‘kıyak’ çekmek için “Dile benden ne dilersen” der. Diyojen’de o meşhur sözünü sarf eder; “Güneşimi kesiyorsun, gölge etme başka bir şey istemem.”

Bir sonraki sayıda görüşmek ümidiyle hoşça kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi