MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GÖLE YOĞURT ÇALMAK

GÖLE YOĞURT ÇALMAK

Artık fıkraları bile anlatılmıyor ama dile getirilmese de herkes onun göle yoğurt çalmasını, ipe un sermesini, kazanın doğurmasını ve ölmesini yorgan gidince kavganın bitmesini iyi biliyor…

                Nasrettin hocadan söz ediyorum elbette… Aslında hepimiz bilmeliyiz ki Nasreddin Hoca, ömrünü insanlara doğru yolu göstermeye adayan, iyilikleri bildiren, doğruya sevk eden ve kötülüklerden sakındıran bir kanaat önderiydi... Fıkraya benzer hikmet ve ibret dolu sözleri zamanla atasözü gibi toplumun hafızasına yer etmiştir.

                Her ne kadar biz kendi değerlerimizin kıymetini pek bilmesek de yapılan ilmi çalışmalar; onun ilim ve edep sahibi bir kanaat önderi olduğunu göstermektedir. Ayrıca Nasreddin Hoca`nın efsanevi bir kişi değil, 13. Asırda Anadolu Selçukluları zamanında yaşamış Salih bir Müslüman olduğunu da ortaya çıkarmıştır. Çünkü onun nükteleri, bir insanın başından geçen gülünç hadiselerin ifadesi değil, görünüşte gürdücü ama aslında ince hikmetleri dile getiren, düşündürücü latifedir.

                Ayrıca Türk milletinin zeka inceliğini, nükte gücünü en iyi şekilde yansıtan bu nüktelerin belirli özelliği de Allahü Teala`nın emir ve yasaklarının bir latife üslubu ile bildirmesidir. Şimdi ister sevinin  ister içinizden ah çekin, bu latifelerin toplandığı eserlerden biri nerededir biliyor musunuz? Londra`da Britisch Museum`dadır. “ Haza Tercüme-i Nasreddin Efendi rahme” başlıklı yazma eseridir. Ancak bu eserde ki latifelerin bir kısmı onun üslübuna ve nükte tekniğine uymamaktadır. Nitekim eserin sonunda bu durum; “işte Nasreddin efendinin kibarı evliyadan (Evliyanın büyüklerinden) olduğuna şek ve şüphe yoktur. Merhumun bu kıssalardan haberi var yok böyle yazmışlar” şeklinde belirtilmiştir.

                Nasreddin Hoca, fert ve toplumu her yönüyle çok iyi tanımış; insanların aile, komşuluk, dostluk, ticari ilişkilerine ait toplumda gördüğü sorunlu yönleri düzeltmek ve nasihat etmek amacıyla fıkra gibi nükteler dile getirmiş,düşünmeye ve doğruya yönlendirmiştir. Sosyologlar ve psikologlar, insanı ve toplumu incelerken onun sözlerine  de bakmalılar.

Gelecek sayıda buluşmak üzere esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi