MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

DÜRÜSTLÜK

DÜRÜSTLÜK

Dürüst olmak, özü sözü bir olmak hile ve iki yüzlülükten uzak, erdemli davranışlar sergilemek demektir. Dürüstlük, insani değerleri çürümemiş her toplum ve kültürde 'adamlık nişanı' olmuştur. Dürüstlüğün göstergesi özde ve sözde doğruluktur. Sözde doğru olma hassasiyeti, kişilik mayamıza dürüstlük aşısı yapmak gibidir. Sözdeki doğruluk 'öze ve davranışa' dürüstlük kıvamı yükler ve şahsiyet dilini etkinleştirir.

Doğruluk ise; gerçeğe uygun olmaktır. İnsan düşüncesinin gerçekle uyuşması, sözlerin olaylara uygun olması kastedilir. Günümüzde karşılaştığımız bazı olaylar, dürüstlük ve doğruluk kavramlarını yeniden zihinlere taşımıştır. Bazı insanlarımızın mayasında çok şükür hala var olan, zamanla küllenmiş hasletler, su yüzüne çıktığında bizi gururlandırmakta, gözlerimizi yaşartmaktadır. Umarım imrendiğimiz; paylaşan , yardımlaşan, güven veren, huzur dağıtan, gururlandıran o eski mutluluk tablolarını yeniden hep birlikte yaşarız.

Basınımızın yazılı ve görsel olanı yönetmenlerimiz, senaristlerimiz, televizyon programcılarımız yaptıkları her çalışmada her haliyle çocuklarımızı ve dolayısıyla toplumumuzu kötülüklerden uzak tutmaya odaklamalıdır. Kötünün, çirkin davranışın değil, iyinin, güzelin örneklerini haber yapmalıdır, film çevirmelidir. Konuşmalarda bunlara önem verilmelidir.

Aksi halde ne yaparsanız yapın sıkıntılar bitmez. Hakkımız olan mutluluğu yakalayamadan peşine koşar dururuz. Yazımı bir inci ile süsleyerek tamamlayalım; "Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz." Hz Ömer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi