MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

DOĞRU SÖZLÜ OLMAK

DOĞRU SÖZLÜ OLMAK

Çok değerli Haber Expres Gazetesi okuyucuları, bazen bir dostumuz bizi çok sever ve her türlü iyiliği bize karşı yapmaktan geri durmaz. Biz onu merhametli, cömert, yardımsever, paylaşımcı, doğru sözlü olarak tanırız.  Ama bazen bakarsınız aynı kişi sevemediği bir başka kişiye karşı bize gösterdiği güzel huyların hiçbirini göstermez…

Veya aksine bize kaba davranırken tanıdığı bildiği kimseler tarafından çok iyi biri olarak zannedilebilir. Sevdiğimiz veya sevmediğimiz fark etmez, hiç tanımadığımız bir insana bile doğru sözlü olmak, yardıma ihtiyacı varsa yardımcı olmak, onun hakkında asla dedikodu yapmamak bizim en temel insani ve medeni vazifelerimizdendir… evet herkese iyilik etmek biraz zor olabilir, buna imkanımız olmayabilir ama kimseye kötülük yapmamak bizim için kesin ölçü olmalıdır..

Diğer yandan sevdiğimiz kişiye cömert sevmediğimiz kişiye bencil, cimri davranırsak cömert kelimesinin anlamını layıkıyla taşımış olabilir miyiz? Bizden durumu daha iyi olana tevazu sahibi olup bizden zor durumda olana karşı kibirli olursak kendimize saygımız kalır mı? Nasıl ki sevgili peygamberimiz herkes tarafından “ doğru sözlü” olarak tasdik ediliyorsa ve biz de bu güzel dinin mensupları isek hayatımızı bu şuura yani İslam ahlakına uygun yaşamaya kişiliğimizi ve karakterimizi bu ahlaka göre düzeltmeye çalışmalıyız.

Sizin en bilindik özelliğiniz ne? nasıl tanınıyorsunuz?  Çevrenizdekiler, sevdiğiniz ya da sevmediğiniz fark etmeksizin sizi hangi kelime özetliyor? Merhametli, yumuşak başlı, doğru sözlü, adaletli, cömert, cimri, merhametsiz, egoist, bencil,yalancı,vb…

Bazen insanların bu tanımı birbirinden çok farklı oluyor. Okul arkadaşlığı, iş arkadaşlığı, akraba ortamı ve sosyal hayatımızda bu tür insanlarla hepimiz rastlaşabiliyoruz. Bazen okullarda bu tür eğitim dışında akranlarına kötü davranan öğrencilere rastlaşabiliriz. Bazen eğitim hayatını tamamlasa da yetişkinliğe adım atmamış kendini yetiştirememiş birçok büyük de çevresine bencilliğiyle tanınma meyilidir.

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere hoşça kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi