MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

DEVLET MİLLET SEFERBER OLDU

DEVLET MİLLET SEFERBER OLDU

Kahramanmaraş’da meydana gelen iki büyük deprem 10 ili yıktı. Tarihin en büyük depremi Türkiye’de Ankara’dan Samsun’, sınır ötesinde ise Gürcistan’dan İsrail’e kadar birçok ülkede hissedildi. 7,7’lik şok etki alanı açısından 84 yıl önceki 7,9’luk Erzincan depremini geride bıraktı. En büyüğü 6.6 olan onlarca artçı kaydedildi. Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Ahmet Ercan “Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi” diye uyardı. İki depremin artçılarının iki yıl süreceğini açıkladı.

Türkiye enkaz altındaki canları için seferber oldu. Gece karanlığında ve dondurucu soğukta olağanüstü çaba harcandı.Arama kurtarma ekipleri hızla deprem bölgesine ulaştı. Kan bağışı için 81 ilde kuyruklar oluştu. Çocuklarında aralarında bulunduğu çok sayıda insan beton yığınlarının arasından sağ çıkarıldı.Ankara Uluslar arası yardımı da kapsayan dördüncü seviye alarm durumu ilan etti. ABD, Rusya, İran’ın da aralarında bulunduğu 50 ülke ile NATO ve AB yardıma hazır olduğunu iletti. İlk ekipler kardeş ülke Azerbaycan’dan geldi.
Devlet millet seferber oldu. Afad merkezinde çalışmaları yöneten Erdoğan, 10 ile destek için 10 tecrübeli vali görevlendirdi. Arama kurtarma çalışmalarına ilk etapda 3 bin Mehmetçik destek verdi. Bölgeye yardımlar hızla ulaştı. Bakanlarda illerdeki ekipleri koordine etti. Şiddetli depremlerin kalıcı psikolojik etkilere yol açabileceğini belirten uzmanlar, bunların kalıcı olmaması için erken müdahalenin önemli olduğu uyarısında bulunuyor. Kahramanmaraş depreminin bütün Türkiye’yi etkilediğini söyleyen uzmanlar, bölgede yakınları olanlar büyük bir travma yaşıyor. Yakınlarını kaybedenler büyük bir üzüntü ve yas duygusu içinde. Şu an deprem bölgelerinde yaşayanların psikolojiden de öte fiziki ihtiyaçlarının karşılanması daha önemli ve hayatlarının kurtulması çok daha önemli. Ancak depremi yaşayan, enkaz altından çıkan kişilerin etkilenmemesi mümkün değil. Bu kişilerin sosyal iletişimi canlı tutmaları, sevdikleriyle, daha çok konuşmaları içe kapanmamaları gerekir” açıklamasını yaptılar. Depremin ardından tüm şehirlerde enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Kahramanmaraş Pazarcık’daki yıkılan 6 katlı binada yaşayan Güneş ailesi de enkaz altında kalanlardan… Öğretmen olan anne, okuldaki meslektaşlarının bulunduğu whatsapp grubuna yazarak yardım istedi. Bunun üzerine çok sayıda öğretmen enkaz başına koştu. Anne, baba ve erkek çocuk erken saatlerde kurtarıldı. Ancak 5 yaşındaki Ayşe’ye ulaşmak kolay olmadı. Ekiplerin başarılı çalışması sonucu depremden 7 saat sonra canlı olarak enkazdan çıkarılan minik Ayşe ambulansla hastaneye ulaştırıldı.
Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi