MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Çölleşme ve kuraklık

Çölleşme ve kuraklık

Çok değerli Haber expres Gazetesi okuyucuları, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve kuraklıkla mücadele günü. Dünyamız milyonlarca yıldır sürekli değişiyor. Süregelen büyük depremler ile karalar ayrılıyor, eksen kayıyor ve iklimler yer değiştiriyor. Tüm bunlar Allah’ımızın koymuş olduğu düzen içinde sürüp gidiyor. Bununla birlikte son bir kaç yüzyılda insanlar düşüncesiz davrandılar. Doğal kaynakları dikkatsiz ve bencilce kullandılar. Toprağı, havayı ve suyu kirlettiler. Bu sebeple daha önce verimli otlaklar bulunan yeşil vahalar çölleşmeye başladı. Ormanların bilinçsizce yok edilmesi kuraklığa neden oldu. Çölleşme ve kuraklığa dikkat çekmek için 17 haziran günü seçildi.

Ormanların yok olması sonucunda yağışlar azalır. Atmosferde ki karbon arttıkça yeryüzü daha fazla ısınır. Sular hızla buharlaşır. Aylarca süren kuru ve sıcak hava bitkileri öldürür. Sonra birkaç ay da yağacak yağmur birkaç günde yağar. Bitki örtüsü olmayan toprak bu yüksek miktarda ki suyu tutamaz ve sel afetleri gerçekleşir. Bu döngü devam ettiğinde tabiat için kuraklık ortaya çıkar. İnsanlar ve hayvanlar için yeterli besin üretilemez. Kuraklık , kıtlık, açlık, sefalet ve büyük göçlere neden olur.

Toprağın yanlış kullanılması sonucunda toprak canlılığını kaybeder. Toprağın canlı olması demek bir çok bitkinin bir arada kendiliğinden yetişebilmesi demektir. Buna bio çeşitlilik denir. Bir çok hayvan, böcek türleri ve organizmaları bio çeşitliliğin olduğu yerlerde toplanır ve toprak canlanır. Bunun aksi olduğunda yani toprak canlanmadığında, toprak ölür, nem tutmaz olur. Nemsiz toprak rüzgar ve yağmur ile kolayca aşınır. Bu olaya erozyon denir. Erozyona uğramış toprakların verimli olan kısımları sel suları akıp gider veya rüzgarla toz bulutu olarak taşınır. Geriye sadece verimsiz, kurak çöl kumları kalır.

Çevre kirliliği sonucu, her gecen gün dünya coğrafyası ve iklimi değişir. Küresel ısınma gün geçtikçe artar. Su kaynakları azalır. Çevre kirliliğini önlemenin yolu çevreye duyarlı bireyler yetiştirmekten geçer bunun yanın da çevre kirliliğini önlemek için bizler de elimizden geleni yapalım… Yeşil alanlar arttırılmalı sular kirletilmemeli biz doğayı korudukça doğada bizleri korur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR