MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Can Dost

Can Dost

Karşınızdakine yapacağınız en iyi dileklerden biri de “rabbim iyilerle can dostlarla karşılaştırsın” olmalıdır. Çünkü atalarımız üzüm üzüme baka baka kararır derken insanların birbirinden mutlaka etkilendiğine dikkat çekmiştir. Daha da önemlisi iyilerin kötülerin etkilemesinden daha da önemlisi iyilerin kötüleri etkilemesinden daha çok kötülerin iyileri etkilemesine dikkat çekmiştir… Onun için kötü arkadaşla bir olup onu iyileştirmek mümkün olabilse de iyiyi kötü arkadaşın kötüleştirdiği hemen hemen muhakkaktır.

Bunun için iyi ahlak, karakter ve iman sahibi olan bir can dost , bir can arkadaş dünya ve ahiret için bir insana en büyük nimettir. Yaşı ne olursa olsun cinsiyeti ne olursa olsun bir insan kötü arkadaşı oldukça ve kötü çevrede bulundukça ister istemez bu kötülüklerden etkilenmekte ve ona da o kötü alışkanlıklar, kötü karakterler mutlaka bulaşacaktır… Çevremizde görüyoruz birçok ailenin kendileri ne kadar geleneklerine bağlı ahlak ve inanç konusunda ne kadar takdir edilecek aileler… Ama bir bakıyorsunuz böyle bir ailenin çocuğu bambaşka bir dünya da… Bu ailenin nasıl böyle bir evladı olur diye şaşırıyorsunuz… Ama biraz detayını araştırdığınızda ortaya kötü arkadaş veya kötü çevre çıktığını görüyorsunuz…

Bugün genç yaşlı birçok insan değişik tarzda uyuşturucuya mübtela oluyor sebebi kötü arkadaş. Kumara içkiye alışıyor sebebi kötü arkadaş. Sigaraya başlıyor sebebi sigara içen arkadaş ve cevre, Bunları çok uzatabiliriz makalelere kitaplara sığmaz. Burada bir ince çizgiye daha dikkat etmek lazımdır, bir insanın kendisi iyi olabilir. Arkadaşı da iyi olabilir. Fakat bazen bu iki iyi arkadaşın bir araya geldiklerinde birbirlerine etkileri kötü olarak da yansıyabilmektedir. Dolayısıyla herkesin temel ölçüsü islamı kalben ve zihnen tam kavrayıp dolu dolu yaşamaktır. O zaman bu kimselerde yalpalama pek olmaz, doğru ve dürüst bir şekilde hayatını yaşamaya özen gösterirler. Hani bir söz vardır: “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.” Kötü arkadaş ve çevrenin insana verdiği zararı kimse vermez. İyi arkadaş ve can dostları çoğaltmak dileği ile esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR