MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

BU KİTABI OKUYUN

BU KİTABI OKUYUN

   Kitabın adı, 'Hayat Gülümsersen Gülümser Sana'. Yazarı Gözde Akkılıç. Engelli bir genç kızın 15 yaşındayken kaleme aldığı gerçek bir yaşam hikayesi. Bende Elma Yayınevi tarafından yayınlanan 4. baskısı var. Yaklaşık 1 yıldır okunmayı bekliyordu ama elimin altında olduğu için hep erteledim. Araya başka kitaplar girdi ve ancak geçenlerde okuma fırsatı bulabildim. Keşke ilk aldığım gün okusaydım. Keşke bu kadar zaman ertelemeseydim. İki saate bitiverdi kiitap. Okuduğum her satırda şükrettim. Okuduğum her satırda hayatın değerini çok daha iyi anladım.

  Size öncelikle kısaca biraz Gözde'den bahsetmek istiyorum. 25 Nisan 1988 Ankara doğumlu Gözde. Gözlerini dünyaya açtığının ertesi günü annesi tarafından hastanede terk edilmiş. Annesinin hastane kayıtlarına geçirdiği telefon numarası ve adresi yanlışmış. Ynai arkasına bile bakmadan terk ederken hiçbir iz bırakmamış. Yetkililerin günlerce süren aramaları sonuç vermemiş ve minik Gözde, 15 günlükken Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun çocuğu olmuş. Süreç içinde bazı aileler tarafından evlat edinilse de bazı sağlık sorunları nedeniyle Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na geri verirmiş. 'Hani beğenilerek alınan fakt daha sonra bozuk çıktığı için alınan yere iade edilen mallar vardır ya, onun gibi' diye açıklıyor bu durumu Gözde.

   Bir gün 25 yıllık evlilikleri boyunca çocuk özlemi çeken bir çift, Çocuk Esirgeme Kurumu'na gelerek minik Gözde'yi evlat edinmişler. Evlat edinildiğinde 10 aylık olan Gözde'nin bakımsızlıktan bütün vücudu yara bere içinde, bacaklarında yaralar, gözlerinde şaşılık varmış. Eşi dostu sağlıksız bir çocuk aldıklarını, geri vermeleri gerektiğini söyleseler de Gözde'yi 'evladımız' diye bağırlarına basmışlar. Aylay geçtikçe Gözde'nin normal bir gelişim göstermediği anlaşılmış. Sebebi kısa sürede ortaya çıkmış. Tıp dilinde 'cerebral palsy', halk dilinde ise 'spastik' olarak adlandırılan bir hastalık. Ardından hayatı bir anda alt üst olan anne ve baba...

Kitap, 25 yıl sonra biten çocuk özleminin aslında hem anne hem baba hem de hiç bir şeyden haberi olmayan günahsız bebek için çok zorlu geçecek bir hayatın başlangıcı olduğunun hikayesi. Gözde'nin kitabını okuduğunuzda 'engellilerin yaşadığı zorlukları ve toplumun ebgellilere bakış açısını' çok net olarak anlayacaksınız ve Gözde'ye, Gözde'nin annesi ve babasına hayran kacaksınız. Bavulunu toplayıp yurdunu terk eden fakat kitapları milyonlar satan bazı kişilerin hayran olduğu o ünlü yazarlardan değil Gözde. Annesi ve babası da yalılarda oturup, birbirlerinin ardından bin bir entrika çevirip sözde ahlak dersi veren X dizilerinin hayran olduğunuz o ünlü sanal kahramanlarından değil ama yine de hayran kalacaksınız. Çünkü o insanlar gerçek, yaşadıkları da gerçek. Tıpkı mahallenizdeki yanı başınızda oturan, engelli çocuğunu her gün okula getirip götüren komşunuz gibi. Bu kitabı okumanızda yarar var. Eğer kitap okumayı sevmiyorsak her biri birer kitap olan yakınımızda ki engelli insanlarımızın gözlerini okuyabilirsek oda bize yeter.
Her zaman güzel şeyler yazmak dileğiyle esen kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi