MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ANA BABAYA SAKIN “ÖF” BİLE DEME

ANA BABAYA SAKIN “ÖF” BİLE DEME

Dinimizde ana baba hakkı çok önemlidir.Ana ve babanın Haklarını gözetmeli , onlara itaat etmeli,iyilik ve ihsanda bulunmalıdır.

         Allahu Teala  kuran-ı kerimde  söyle buyuruyor: “Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak  kendisine ,ibadet  edin, ana babaya güzellikle muamele edin, eğer onlardan biri veya ikisi  senin yanında ihtiyarlık  haline ulaşırsa sakın onlara “öf” bile deme  ve onları azarlama. İkisine de  iyi yumuşak söz söyle”

        Resulullah sallallahü aleyhi ve selem söyle buyurdu:  “Allahın rızası anne babanın rızasında, Allah’ın   gazabı da anne babanın  gazabındadır.Anne baba çağırdığı zaman  herhangi bir işle uğraşırsan, hemen onu terk edip,  derhal ana babanın emrine koşacaksın! Anan baban sana kızıp  bağırırsa, onlara bir şey söyleme! Ananın babanın duasını almak isteyen, sana emrettikleri çabuk ve güzel yapmaya çalış! Sana gücenmelerinden ve beddua etmelerinden kork! Sana darılır iseler  onlara karşı sert söyleme! Hemen ellerini öperek öfkelerini dindir,onları sakinleştir.Anan baban hasta ise, ihtiyar ise, onlara yardım et! Eğer onları incitip, beddualarını  alırsan,dünya ve ahretin harap olur.Atılan ok tekrar geriye gelmez.Onlar hayatta iken,kıymetini bil!

             Gaflet ve şaşkınlığa kapılarak  ana babanın kalbini kırarsan, derhal onların rızasını almaya çalış, yalvar ve her ne yaparsan yap,onların gönlünü al!Ana ve Babanın,evlat üzerinde hakları çok  büyüktür.Bunu daima göz önünde tutarak,ona göre hareket eyle!

        Ananın,babanın,kocanın,hiçbir kimsenin  İslamiyet’e  uymayan emri dinlenilmez yapılmaz.Fakat,anaya,babaya,yine tatlı söylemek, onları incitmemek lazımdır.Ana,babaya,evlat,zevcesi ve çocukları,saygı   göstermelidir.Ananın, babanın  büyüklerin rızasını, duasını almaya çalışmalı, hayır  dualarını  büyük kazanç bilmelidir…

          Ana, babayı  ziyaret etmemek büyük günahtır.Uzakta iseler, hiç olmazsa ,selam göndererek, telefon ederek gönüllerini almalı ve bu günahtan kurtulmalıdır.

                                                                                         Bir sonraki sayıda görüşmek umuduyla esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi