MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

AKLIMIZDA HEP İYİLİK VAR: KIZILAY

AKLIMIZDA HEP İYİLİK VAR: KIZILAY

Türk Kızılay’ına en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda en yakın dostumuzdur. Kan afet, müdahale, sağlık, sosyal, yardım gençlik ve eğitim alanlarında hizmet sunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çalışmalarını bağlı bulunduğu uluslararası Kızılay Kızılhaç Hareketi’nin benimsenmiş olduğu 7 temel ilkeye göre yürütmektedir. Tüm ülkelerin ulusal dernekleriyle eşit statüye sahip ve karşılıklı yardımlaşmada onlarla eşit sorumlulukları ve görevleri paylaşan uluslararası Kızılay ve Kızılay Hareketi, dünya çapında bir organizasyondur. Türk Kızılay’ı 2013 yılında, Uluslar Arası Kızılay Kızılhaç Dernekleri Federasyonu’nun (IFRC)yönetim kurulu üyeliğine yeniden seçilmiştir.

Türk Kızılay’ının ulusal ve uluslararası yasalar ile belirlenmiş görev ve yetkileri bulunmaktadır. Ülkemiz de “Kızılay’’ adını ve amblemini kullanma yetkisine sahip tek kurum Türk Kızılay’ıdır. Kızılay insani hizmetlerinde kamu otoritelerine yardımcı olmaktadır. Uluslararası Kızılay Kızıl Haç Hareketinin temel ilke ve prensiplerine bağlı olarak çalışmalarını yürüten Türk Kızılay’ı Özerk yapıya sahip bir ulusal dernektir. Ulusal ve Uluslararası alanda faaliyet gösteren Kızılay, Bakanlar kurulu tarafından kabul edilen tüzüğe göre yapılan ve yönetilen bir insani yardım kuruluşudur. Kabul edilmiş tüzüğe göre Türk Kızılay’ının  ‘’ Onursal Başkanı’’ Cumhurbaşkanıdır.

Türk Kızılay’ı yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde afetzedelere acil yerleşim ve beslenme olanağı sağlayarak afetten zarar görenlerin açıklarına ortak olmaktadır. Kızılay yurt içinde meydana gelen tüm afetlere zamanında ve etkili bir şekilde müdahale etmenin yanı sıra, kuruluş felsefesinden kaynaklanan görevlerini yurt dışında da sürdürmektedir. Bölgesel ve Yerel Afet Müdahale ve Lojistik merkezleri ile afete hazırlık afet müdahale ve afet lojistik sistemini ülke çapında yaygınlaştıran Türk Kızılay’ı, bu ağ ile dünyanın en iyi örgütlenmiş afet sistemlerinden birine sahiptir. Modern teknik alt yapı ile ülkemizde ve yurt dışında meydana gelebilecek bir afet esnasında, kesintisiz haberleşme imkânına kavuşulmuştur.

Türk Kızılay’ı, ulusal ve uluslararası afet müdahale faaliyetlerini AFET operasyon  (AFOM)üzerinden yürütülmektedir. AFOM’ a bağlı, ülke geneline yayılmış 9 bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile 25 Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezi bulunmaktadır. Türk Kızılayı’nın300.000malzemeleri olan çadır, battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı, aile mutfak seti bölgesel ve yerel lojistik merkezlerine dağıtılarak afetzedelere daha hızlı hizmet gönderme anlayışı hayata geçirilmiştir. Her türlü afete hazır bir Türk Kızılay’ı için, depoları modernizasyonu, malzeme standardizasyonu ve uluslararası stoklama koşulları oluşturularak malzemeler afete sevk edilecek durumu getirilmiştir. Geçici yerleşim alanında afetzedelerin ihtiyaçlarının en iyi koşullarda karşılanabilmesine yönelik modeller hayata geçirilmiştir. Beslenme alanında ise Mobil ‘’Ekmek Fırını’’ Mobil Mutfak ve ‘’Mobil İkram Amaçları ‘’ ile daha kaliteli ve hızlı hizmet sağlanmıştır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi