MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ŞEHİTLİK VE GAZİLİK

ŞEHİTLİK VE GAZİLİK

Şehitlik ve Gazilik Türk milletinin her ferdi için vazgeçilmez bir anlam ve önem taşımaktadır.Tarihin her döneminde vatan sevgisini imandan sayan Türk milleti ,vatan,millet,bayrak ve mukaddes değerler için savaşarak şehitlik ve gazilik onuruna ermişlerdir.Bu sebeple Türk tarihinde ve kültüründe,şehitlik ve gazilik şerefli bir rütbe,onurlu bir makam olarak kabul edilmiştir.Türk kültüründe “ölürsem şehit kalırsam gazi” tabiri ortaya çıkmıştır.

 Şehitlik, Müslümanlara tahsis edilmiş üstün bir duygu ve Allah katında ayrıcalıklı bir makam sayılmaktadır.Ölen bir kişinin şehit denilmesinin  sebebi cennete gireceğine şahitlik edilmesi,ölümü anında bir takım rahmet meleklerinin hazır bulunması ve  Allah’ın manevi huzurunda rızıklandırılmasıdır.İnsanın ,Allahın ismini yüceltmek ve vatan savunması mukaddes değerlerle mücadele sonucunda ölmesi veya öldürülmesi,onu şahadet mertebesine erişmektedir.

 Şehitlik kelime olarak kesin bir haberi  veren,bildiğini söyleyen,hazır olan ,bulunan,bir hadiseye şahit olan ,şahitlik eden demektir.Arapça bir kelime olan şahit kelimesinin mastarı şehadetttir,şuheda ise şehidin çoğuludur.Kelime anlamı olarak şehit cennetlik olduğuna şahit olunan kişi anlamına gelmektedir.şehitlik İslam için elde silah çarpışmak ve İslam uğruna cihat erken ölmek anlamına gelmektedir.Çeşitli ayetlerde şehitliğin Allah’ın kullarına bahşettiği en yüksek mertebelerden birisi olduğu duyurulmuştur.

 Türkiye yıllar önce birlik,beraberlik ve kardeşlik içerisinde yedi düvele Çanakkale’yi  nasıl dar etmişse bu günde terör örgütleri üzerinden uygulanmak istenen senaryoları bozacak kudrete sahiptir.Gerek 15 temmuz gecesi FETÖ ihanet çetesine karşı sergilenen kahramanlıklar,gerekse afrin harekatı sürecinde 7’den 70’e milletimizin tüm fertlerinin seferber olması Çanakkale ruhunun bu topraklarda ne kadar diri ne kadar canlı olduğunu bir kez daha göstermiştir.

 Terör örgütlerine ve arkalarındaki odaklara  karşı yürüttüğümüz beka mücadelesinde devlet olarak en büyük güç kaynağımız tıpkı bir asır öncesinde olduğu gibi yine milletimizin imanı, inancı, vatan ve bağımsızlık sevdasıdır.

Gazilik, arapca kökenli olan gazi kelimesi; savaşan, gaza eden, düşmanla yapılan savaşa katılıp ölmeden yurduna sağ dönen kişi anlamında bir ünvandır. Gazilik,cihada veya savaşa katılarak kahramanlıklar gösteren askerlere verilen bir ünvandır.

 Gelecek sayıda buluşmak üzere hoşcakalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi