MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

Asırlarca dünyanın en büyük ve en güçlü devleti olan Osmanlı İmparatorluğu’nun temelinin 27 Ocak 1299’da atıldığı kabul edilir. Sultan Osman’ın babası Ertuğrul Gazi, Selçuklulara büyük hizmetlerde bulunduğu için, Bizans sınırındaki Söğüt ve Domaniç’e Uç (Sınır) Beyi olmuştu. Onun oğlu Osman Bey, bu topraklarda Osmanlı Devleti’ni kurdu.

Büyük alimlerden Şeyh Edebali Hazretlerinin damadı Osman Gazi’ye 7 asır kadar önce söylediği şu sözleri, hiç eskimedi: “Ey oğul, beysin bundan sonra öfke bize, gönül almak, uysallık sana! Güceniklik bize, hoşgörülük sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Geçimsizlikler, çatışmalar, anlaşmazlıklar bize, adalet sana. Kötü göz, haksız yorum bize, bağışlama sana. Bundan sonra bölmek bize, bütünlemek sana. Üşengeçlik bize, uyarmak, gayretlendirmek sana. Sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma; İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”

Ey oğul yükün ağır, işin çetin gücün kıla bağlı. Allahu Teala yardımcın olsun.. Osman Gazi, kayınpederinin nasihatına harfiyen uymuş ve bu da onun daima başarılı olmasını sağlamıştır. O da vefat edeceği zaman oğlu Orhan Bey’e vasiyette bulunmuştur. Bu vasiyeti İslamiyete olan sevgi ve saygısını ve Türk milletinin rahat ve huzurunu düşündüğünü ve insan haklarına olan gönülden bağlılığını açıkça göstermektedir. İşte vasiyet; “Ey oğul! Allahu tealanın emirlerine muhalif bir iş işlemeyesin. Bilmediğini İslam ulemasından soru anlayasın. İyice bilmeyince bir işe başlamayasın. Sana itaat edenleri hoş tutasın. Zalim olma. Alemi adaletle şenlendir ve Allah için cihadı terk etmeyerek beni şad et. Ulemaya riayet eyle ki ahkam-ı İslamiyet işleri nizam bulsun. Nerede bir ilim ehli duyarsan, ona rağbet, ikbal ve hilm göster. Askerine ve malına gurur getirip, İslamiyet ehlinden uzaklaşma. Bizim mesleğimiz Allah yoludur ve maksadımız Allah’ın dinini yaymaktır. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir. Sana da bunlar yaraşır. Daima herkese ihsanda bulun. Memleket işlerini noksansız gör. Hepinizi Allahu tealaya emanet ediyorum.” Osmanlı Sultanları bu vasiyetnameye candan bağlı kalmış; üç kıtaya yayılan devletin altı asır hiç değişmeyen anayasası olmuştur. Ruhları şad olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi