MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

EĞİTİM ŞART

EĞİTİM ŞART

Çok değerli Haber Expres Gazetesi okuyucuları, derler ki, “insan düzelirse her şey düzelir…” işin başı insan. Her şey nesillerin insani değerlere, dini değerlere, uygun olarak yetiştirilmesinde yatar. Eğer bu sağlanabilirse toplum cennete döner. Sağlanamazsa toplumda huzur kalmaz. İyi bir insan nasıl olur peki? Allah-u Teala’ ya iyi bir kul, sevgili peygamber efendimize (aleyhisselam) iyi bir ümmet, anne babasına iyi bir evlat, çocuklarına iyi bir baba, beyine hanımına iyi bir eş, devletine iyi bir vatandaş, işverense iyi bir patron. Çalışansa dürüst bir çalışan, komşularına iyi bir komşu, toplum içinde iyi bir insan…

İşte bunu sağlayabilmek için tek çare sevgili peygamber efendimizin güzel ahlakı ile ahlaklaşmaktır. Çünkü iki cihan sultanı efendimize düşmanlar bile “Muhammet-ül emin” dediler. Yani güvenilir insan… işte insan “ güzel ahlakı” kaybedince toplum rayından çıkıyor. İyi insan “ doğru” bir eğitimle yetiştirilebilir. Yazımızı sultan ikinci Mahmut Hanın eğitimle ilgili bir fermanı ile noktalayalım.

Dinimiz buluğa ermeden önce çocuklara dini ve dünyevi bilgilerin verilmesini emreder.Ecdadımız buna çok dikkat ederdi. Bunun en güzel örneğini sultan ikinci Mahmut Han’ın ülkenin her tarafına gönderdiği bir ferman teşkil eder. Bu ferman da şöyle deniyor: “Dini vecibelerini öğretmek ve seçeceği mesleğin bilgilerine sahip kılmak babaların çocuklarına karşı ilk vazifesidir. Ne yazık ki bir zamandan beri bir çok anne ve baba bunu unutarak çocuklarını daha beş, altı yaşında kazanç hırsı ile sana sahiplerinin yanına çırak olarak veriyorlar veya başıboş bırakıyorlar.

Çocukluk çağından cahil kalanlar ise, buluğ çağlarında hem kendileri için hem de memleket için dert oluyorlar. Bu iki dünyada cezayı gerektiren bir ihmaldir. Sizlere emrediyorum ki, elinize dediği anda bölgenizde altı yaşını bitirmiş ne kadar çocuk varsa bunları tespit ediniz. Mevcut mahalle mektepleri yetmiyorsa bina ve hoca bularak mektepsiz çocuk bırakmayın. Mektep çağında olduğu halde bu çocukları yanlarına alıp çalıştırmaların çalıştıranların şiddetle cezalandırılacaklarını ilan eliniz. Anasız ve babasız olanlarla, okumaya gücü yetmeyenlerin tahsilini devletin temin edeceği ilan ediniz…”

Bu ferman, 1854’te Sultan Abdülmecid Han 1873’te Sultan Abdülaziz Han tarafından da tekrarlanmıştır.

Gelecek sayı görüşmek üzere Hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR